Terveydenhuolto

Saamelaismiehet kuolevat useammin itsemurhiin kuin saamelaisnaiset

Historiallisten traumojen vaikutuksia pyritään työstämään aiempaa paremmin.

Ulla Toikkanen

Saamelaiset tekevät keskimäärin enemmän itsemurhia kuin valtaväestö. Etenkin saamelaismiehiä kuolee itsemurhiin enemmän kuin valtaväestön edustajia, kertoo johtaja, LT Heidi Eriksen  Saamelaisen psykososiaalisen tuen yksiköstä Lapin hyvinvointialueelta.

Saamelaismiehet kuolevat useammin itsemurhiin kuin saamelaisnaiset. Eriksenin mukaan naiset ylipäänsä tekevät itsemurhayrityksiä enemmän kuin miehet, mutta miehet käyttävät kuolettavampia menetelmiä.

Saamelaisten terveydestä tiedetään vähän sen vuoksi, ettei Suomessa ole lupa rekisteröidä etnisyyttä julkisiin rekistereihin. Siksi suoraa tilastotietoa saamelaisten terveydentilasta tai hyvinvoinnista on vaikea saada. 

– Tietoja on tullut yksittäisistä tutkimuksista.

Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa asuvien saamelaisten itsemurhien ehkäisysuunnitelmassa keskitytään saamelaismiehiin suunnattuihin toimiin.

Apu ja sen tarve eivät kohtaa

Itsemurhat eivät ole Eriksenin mukaan vain terveydenhuollon asia. Monet itsemurhavaarassa olevat ovat ottaneet yhteyttä terveydenhuoltoon, mutta apu ja sen tarve eivät ole kohdanneet. Lähipiiri näkee usein henkilön ongelmia jo aikaisemmin kuin terveydenhuolto.

Läheisten ihmisten osaamista ja tietoja pitäisi saamelaisten itsemurhien ehkäisysuunnitelman mukaan lisätä, jotta apua löytyisi varhain.

Eriksenin mielestä itsemurhavaarassa olevan ongelmia ei pitäisi leimata lääketieteellisesti, koska pulmien taustalla on elämänpituinen kuormitus. 

– Usein sanotaan, että mielenterveyttä hoitamalla ehkäistään itsemurhia. Tämä on varmasti totta, mutta hyvä elämä on laajempi kokonaisuus kuin mielenterveys.

Huomio historiallisiin traumoihin

Itsemurhat ovat iso kansanterveysongelma alkuperäiskansojen keskuudessa – etenkin arktisella alueella asuvien.

Syiksi on sanottu muun muassa sosioekonomiset olosuhteet, jotka ovat näillä alueilla heikommat kuin valtioiden keskusalueilla. Lisäksi pohjoiset alueet joutuivat aikoinaan vieraan siirtomaavallan alaisuuteen. 

Itsemurhien ehkäisysuunnitelmassa kiinnitetään huomiota saamelaisten historiallisiin traumoihin. Niitä ovat olleet muun muassa koulukodit, joissa lapset erotettiin vanhemmistaan, saamelaisten pakkosiirrot ja assimilaatiopolitiikka.

Nuorille saamelaisille voi olla erityisen tärkeää päästä osalliseksi saamelaista yhteiskuntaa ja vahvaa saamelaista verkostoa, todetaan saamelaisten itsemurhien ehkäisysuunnitelmassa.

– Itsemääräämisoikeutta vahvistamalla myös identiteetti vahvistuu. 

Saamen kielen hallinta on merkityksellistä, koska se parantaa nuorten selviytymiskykyä ja tuo voimavaroja.

Historiallisten traumojen vaikutuksia pyritään käsittelemään ja työstämään aiempaa paremmin. 

– Lisäksi saamelaisille halutaan turvata oikeus yhdenvertaiseen, heidän kielensä ja kulttuurinsa huomioon ottavaan mielenterveyshoitoon. Näiden kahden strategian parissa nyt työskentelen.

Lue lisää: Suuri ruotsalaistutkimus luotasi saamelaisten terveyttä

Lue lisää: Taustatietojen puute vaikeuttaa nuorten itsemurhakuolemien ehkäisyä

Lue lisää: Voidaanko itsemurhayrityksiä ehkäistä ultralyhyillä interventioilla?

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030