Terveydenhuolto

Ruutuajan vaikutus lasten näköön huolettaa vanhempia

Päänsärky, siristely ja keskittymisvaikeudet voivat kieliä huonosta näöstä.

Sari Kosonen

Ruutuajan vaikutus lapsen silmiin vaivaa monia vanhempia.

– Vanhempien huoli lasten ruutuajasta ei ole tuulesta temmattu, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kasvavien lasten kohdalla. Ruudun ääressä lähelle katsottu aika vaikuttaa lapsen näön kehitykseen, ja sitä on syytä rajoittaa, kertoo Silmäaseman johtava ylilääkäri, silmätautien erikoislääkäri Kaisu Järvinen tiedotteessa .

Vanhempien useimmin tunnistamia heikon näkemisen oireita ovat Silmäasema Oy:n kyselyn mukaan päänsärky, silmien siristely, ruudun katsominen hyvin läheltä ja väsyminen lukiessa. Lisäksi enemmistö kyselyyn vastanneista vanhemmista tunnisti oireena myös lapsen haluttomuuden lukea tai tehdä asioita, jotka vaativat tarkkaa näköä.

Tutkimuksen mukaan noin joka viides 6–12-vuotias on ohjattu silmälääkäriin, joko kodin omasta tai kouluterveydenhuollon aloitteesta.

Tiedot selviävät Silmäaseman teettämästä lasten näkökykyyn liittyvästä tutkimuksesta. Kantar Finland Oy:n toteuttama Lapset ja näkeminen koulun alkaessa 2024 -tutkimus tehtiin kesäkuussa, ja siihen vastasi yhteensä 581 henkilöä, joilla on 6­–12-vuotias lapsi tai lapsia.

Lue lisää: Onko ruutuaika sittenkään vanhentunut käsite?

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030