Rokottamattomia lääkäreitä on yllättävän paljon
Kymmenet rokottamattomat lääkärit ovat olleet viime aikoina yhteydessä Lääkäriliittoon.
Eilen tuli voimaan tartuntatautilain väliaikainen muutos, jonka mukaan työnantaja voi edellyttää COVID-19-rokotusta työntekijöiltä, jotka ovat tekemisissä riskiryhmiin kuuluvien potilaiden kanssa.
Kymmeniä rokottamattomia lääkäreitä on ollut viime aikoina yhteydessä Lääkäriliittoon.
– Määrä on yllättänyt. Yleinen käsitys on kuitenkin, että lääkärikunta suhtautuu rokotuksiin myönteisesti ja on rokottautunut koronaa vastaan, sanoo liiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen .
Lääkäriliitto suosittelee vahvasti, että kaikki, jotka rokotuksen voivat ottaa, niin tekisivät. Terveydelliset syyt, jotka rokottautumisen estävät, ovat niin harvinaisia, etteivät selitä yhteydenottojen suurta määrää.
Liitto kannustaa noudattamaan viranomaisohjeita
Tartuntatautilain 48 a pykälän 1 momentin mukaan " sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa kaikissa tehtävissä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, joka ei ole osoittanut, että hänellä on rokotuksen tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun laboratoriovarmistetun taudin antama suoja covid-19-tautia vastaan ".
Työnantajan vastuulla on arvioida, keitä tämä koskee.
– Jos työntekijä katsoo, että työnantajan ratkaisut ovat virheellisiä, liitosta voi toki kysyä neuvoa, Pärnänen sanoo.
Luku sinällään ovat ammatinharjoittajat. Lääkärikeskuksilla ei ole työantajan direktio–oikeutta ammatinharjoittajiin. Laki kuitenkin koskee myös niitä. Lääkärikeskuksilla on velvollisuus varmistaa, etteivät riskiryhmät turhaan altistu koronavirukselle niiden tiloissa.
THL on koonnut sivuilleen ohjeistuksen laintulkinnan avuksi. Pärnäsen mielestä ohjeistus on selkeä.
– Tiivistäisin näin: Lääkäriliitto kannustaa ottamaan koronarokotukset ja noudattamaan viranomaisohjeita.