Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44071, www.laakarilehti.fi/e44071

Robottiavusteisen kirurgian käyttö laajenee vauhdilla

Toimenpiteet ovat tulleet myös kansallisiin hoitosuosituksiin.

Ulla Ora

Robottiavusteisen kirurgian käyttö laajenee kovaa vauhtia. Monet robottiavusteiset leikkaukset, kuten robottiavusteinen eturauhasen poisto, ovat jo yleisiä.

Robottiavusteiset toimenpiteet ovat tulleet myös kansallisiin hoitosuosituksiin.

– Käyttömahdollisuuksien ja leikkausmäärien odotetaan kasvavan, kun väestö vanhenee ja muun muassa syövän ilmaantuvuus kasvaa. Leikkausrobotti tarjoaa myös paremmat mahdollisuudet leikata haastavia potilasryhmiä, kuten erittäin ylipainoisia tai monisairaita potilaita, kertoo Taysin pehmytkirurgisen leikkausyksikön vastuulääkäri Thea Veitonmäki  tiedotteessa .

Käyttö alkoi urologiassa

Robottiavusteisia tähystyskirurgisia toimenpiteitä tehdään muun muassa gynekologiassa, rintaelinkirurgiassa, gastrokirurgiassa ja urologiassa.

Suomen ensimmäinen leikkausrobotti otettiin käyttöön Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Taysissa) urologisissa leikkauksissa 2008. Sen jälkeen käyttö on laajentunut muihin leikkauksiin ja sairaaloihin muualla Suomessa.

Taysin pehmytkirurgiselle leikkausosastolle saatiin toinen leikkausrobotti keväällä 2024, mikä mahdollisti leikkausten laajentamisen haima-, tyrä- sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien kirurgiaan.

Tähystyskirurginen robottiavusteinen leikkaus tuo potilaalle monia hyötyjä: verenvuoto on vähäisempää, sairaalassaoloaika lyhyempi ja usein leikkaustulos parempi avokirurgiaan verrattuna.

– Robotin käsivarret ja niiden päässä olevat instrumentit jäljittelevät kirurgin ranteiden liikettä. Työskentely robotilla on perinteiseen tähystyskirurgiaan verrattuna tarkempaa ja ergonomisempaa, Veitonmäki sanoo.

Husin alueella on käytössä viisi leikkausrobottia, Jyväskylässä sairaala Novassa yksi, Kuopiossa yksi, Oulussa kaksi, Turussa kaksi ja Joensuussa yksi. Pohjoismaissa on nykyään noin sata leikkausrobottia, ja koko maailmassa on tehty robottiavusteinen leikkaus yli 14 miljoonalle potilaalle.

Lue lisää: Nivustyräleikkaus robotilla – onko järkeä?

Lue lisää: Robottiavusteisen kohdunpoiston edut, haitat ja kustannukset

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030