Terveydenhuolto

Rehottaako rasismi lääkärien Facebook-ryhmissä?

Korjaamisen varaa on.

Sari Kosonen

Julkisuuteen on noussut, että eräässä vain lääkäreille avoimessa Facebook-ryhmässä on esitetty rasistisia viestejä. Eikö palstoja moderoida?

Somessa on useita vain lääkäreille tarkoitettuja ryhmiä. Niistä yksi on Lääkärit-niminen Facebook-ryhmä. Julkisuuteen tulleet rasistiset viestit eivät ole peräisin tästä ryhmästä.

Lääkärit-ryhmän perusti Sirkku Vuorma kymmenisen vuotta sitten. Tarkoituksena oli koota omat lääkäri-Facebook-ystävät keskustelemaan lääkärin työhön, lääketieteeseen ja terveydenhuoltoon liittyvistä asioista.

Ryhmä on kasvanut pienestä alusta vähitellen niin, että sillä on nyt jo 11 000 jäsentä. Vuorma on edelleen yksi ryhmän moderoijista.

– Pääperiaatteita ryhmässä on, että keskustelun on oltava asiallista ja kollegiaalista. Mitään sellaista ei tulisi sanoa, mistä ei voisi puhua Lääkäripäivien päälavalla, Vuorma sanoo.

– Kaikkea some-keskustelua ei voi seurata koko aikaa, mutta Lääkärit-ryhmässä moderaattorit pyrkivät karsimaan asiattomuudet. Toisinaan olen karsinut ehkä liikaakin. Joskus rajanveto siinä, mikä on sopivaa ja mikä sopimatonta, voi olla vaikeaa.

Lue myös

– Rasistiset viestit eivät kuulu palstalle, mutta rasismista terveydenhuollossa voi ja pitääkin keskustella. On hyvä, että ilmiö tuodaan esiin. Lääkärit eivät ole ihmisinä sen kummoisempia kuin muutkaan – korjaamisen varaa on. Jokaisen on hyvä pohtia omia asenteitaan.

Liitolla on sosiaalisen median ohjeet

Lääkäriliitto tuomitsee rasismin. Liitto muistuttaa, että jokaisella työpaikalla tulee toimia siten, ettei rasismia ole.

Lääkäriliiton sosiaalisen median ohjeiden mukaan lääkärin tulee noudattaa sosiaalisen median käytössä samoja eettisiä periaatteita kuin kaikessa muussakin lääkärintyössä. Lääkärin tulee myös ottaa huomioon, että hänen toimimisensa sosiaalisessa mediassa vaikuttaa koko ammattikunnan maineeseen.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030