Ravintolisien turvallisuutta pyritään parantamaan EU:ssa
Euroopan elintarviketurvallisuusvirastot hyväksyivät luettelon aineista, joiden käyttö ravintolisissä halutaan kieltää tai rajoittaa.
Erityisasiantuntija Anna Mizrahi Ruokavirastosta kertoo, että EU:n lainsäädännön mukaan voidaan rajoittaa haitallisiksi katsottavia aineita elintarvikkeissa, mutta tätä mahdollisuutta on toistaiseksi käytetty aika vähän.
Jäsenmailla on kuitenkin omia kansallisia luetteloita kasveista tai aineista, joita ei saisi käyttää elintarvikkeissa tai ravintolisissä. Tavoitteena on ollut tunnistaa sellaiset kasvit ja aineet, jotka on arvioitu haitallisiksi useammassa jäsenmaassa ja ehdottaa niitä rajoitettaviksi EU:ssa.
Euroopan elintarviketurvallisuusvirastojen päätös perustuu EU-maiden ravintolisiä käsittelevän asiantuntijaryhmän selvitykseen. Siinä on luettelo 117 aineesta, joita ei pitäisi käyttää ravintolisissä tai joita olisi käytettävä vain rajoitetusti mahdollisten terveysvaaraa aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi.
Luetteloa voidaan käyttää pohjana, kun laaditaan aineita koskevaa EU-lainsäädäntöä.
Lainsäädännön aikataulu avoin
Ihmisten terveydelle aiheuttamien riskien perusteella valittiin 12 ainetta, joiden käyttöön elintarvikkeissa tarvitaan oikeudellisesti sitovaa sääntelyä.
Nämä aineet ehdotetaan komissiolle lainsäädäntömenettelyyn, jossa komissio pyytää Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaista (EFSA) tekemään niistä turvallisuusarvion.
Mizrahin mukaan lainsäädäntömenettelyn aikataulua on vaikea arvioida. Yleensä lainsäädäntö kehittyy aika hitaasti.
– Arvioisin, että EFSA:n lausuntojen antamiseen menee joitakin vuosia. Lausuntojen perusteella tullaan lainsäädännössä lopulta joko rajoittamaan tai kieltämään kyseisten aineiden käyttö, mutta tähän kuluu varmasti useampi vuosi.