Raskaana oleville suositellaan hinkuyskärokotetta
Vauvoille vaaralliset tautitapaukset ovat lisääntyneet.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa hyvinvointialueita tarjoamaan hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskaana oleville. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia.
Hinkuyskän vasta-aineet siirtyvät sikiöön ja antavat vastasyntyneelle suojan hinkuyskää vastaan. Rokotteen voi ottaa tarvittaessa myös myöhemmässä raskauden vaiheessa.
– Äidin rokotus raskauden aikana on turvallista. Se suojaa vauvaa hyvin elämän ensi kuukausina, jolloin vastasyntyneellä on suurin riski saada vakava hinkuyskä, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.
Tautitapaukset tuplantuneet
Tämän vuoden aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 1233 hinkuyskätapausta. Se on selvästi enemmän kuin vastaavaan aikaan ennen koronapandemiaa, jolloin tapauksia raportoitiin 200–500 koko vuoden aikana. Laboratoriovarmennetut tapaukset edustavat todennäköisesti vain pientä osaa taudin kokonaismäärästä väestössä.
Hinkuyskä on vaarallinen alle yksivuotiaille ja aivan erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät ole vielä ehtineet saada kolmen kuukauden iässä annettavaa ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta.
Tästä syystä THL suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskausviikoilla 16–32. Rokote voidaan antaa raskauden seurantaan kuuluvalla neuvolakäynnillä.
Dtap-rokotteella korkea suojateho
Rokotteena tarjotaan dtap-rokotetta, jolla on korkea suojateho imeväisikäisten hinkuyskää ja siihen liittyvää kuolleisuutta vastaan.
– Hinkuyskäkomponentteja sisältäviä rokotteita on käytetty vuosikymmeniä. Ne ovat tehokkaita vakavaa tautia vastaan, mutta suoja ei ole kovin pitkäkestoinen. Rokotteet ovat turvallisia myös raskaana oleville. Lapsen rokotusohjelmaa jatketaan normaalisti riippumatta siitä, onko äiti saanut raskauden aikana hinkuyskärokotetta vai ei, Nohynek sanoo.
Jos on raskauden aikana saanut ikäkausitehosteena annettavan dtap-rokotuksen, ei toista rokotusta tarvita. Muutoin rokotusta suositellaan kaikille raskaana oleville 16 raskausviikosta eteenpäin riippumatta siitä, milloin on saanut edellisen hinkuyskärokotteen.
Tällä hetkellä raskaudenaikainen dtap-tehosterokote hinkuyskää vastaan on käytössä lähes kaikissa EU-maissa sekä monessa muussa korkean tulotason maassa.
Kansallisessa rokotusohjelmassa hinkuyskärokotteet annetaan lapsille neuvolassa kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä sekä 4-vuotiaana. Lisäksi tehosterokotusta tarjotaan kouluiässä kaikille 14–15-vuotiaille sekä nuorille aikuisille 25 vuoden iässä.