Terveydenhuolto

Ranska haluaa vähentää lääkkeiden käyttöä

Euroopan suurimpiin antibiottien kuluttajiin lukeutuva Ranska jakaa vastaisuudessa tuhannen euron kannustuspalkkion yleislääkäreille, jotka määräävät potilailleen lääkkeitä keskimääräistä vähemmän. Vuoden alusta voimaan tulleen uudistuksen toivotaan vähentävän liiallista lääkkeiden käyttöä ja julkisen terveydenhuollon alijäämää.

Virpi Latva

Ranskassa etsitään kuumeisesti keinoja pienentää julkisen terveydenhuollon 18 miljardin euron alijäämää. Yksi niistä on reseptilääkkeiden käytön vähentäminen.

Vastaisuudessa yleislääkäri saa tuhannen euron bonuksen, jos hän määrää potilailleen lääkkeitä alle valtakunnallisen lääkärikohtaisen keskiarvon. Palkkion voi saada myös siinä tapauksessa, että lääkemääräykset pienenevät kalenterikuukauden aikana kymmenellä prosentilla.

– Tavoitteena on päästä seuraavien kahden vuoden aikana antibioottien kulutuksessa lähelle eurooppalaista keskiarvoa, mikä tarkoittaa niiden käytön vähentämistä 25 prosentilla, kertoo Ranskan sairausvakuutuskassan CNAM:n johtaja Marguerite Cazeneuve .

Hänen mukaansa myös flunssa- ja särkylääkkeiden käyttöä tulisi vähentää. Yksin parasetamolivalmisteita myydään 400 miljoonaa pakkausta vuodessa, mikä tarkoittaa noin kuutta pakkausta per asukas.

Ranskan lääketurvallisuutta valvovan organisaation ANSM:n tuoreen selvityksen mukaan joka viides ranskalainen nauttii lääkettä ohjeistusta suuremman määrän tai ottaa omasta aloitteestaan useita lääkkeitä sekaisin.

– Vaikka lääkäreiden kannustuspalkkiot maksavat yhteiskunnalle kymmeniä tuhansia euroja, toimenpiteen tuomat säästöt ovat kuitenkin suuremmat, Cazeneuve sanoo.

Hän on selvittänyt, että jo nykyisellään 30 prosenttia yleislääkäreistä on oikeutettu kannustuspalkkioon.

Sairausvakuutuskassa seuraa Ranskan noin 100 000 yleislääkärin lääkemääräyksiä apteekkien raportoimien lääkekorvausten perusteella. Cazeneuve lupaa, että bonuksen määrittämisessä otetaan huomioon myös lääkäreiden potilaskunnan koostumus kuten ikäjakauma ja kroonisesti sairaiden osuus.

Lääkäri ei ole reseptiautomaatti

Pariisin länsipuolella sijaitsevassa Rueil-Malmaison -kunnassa työskentelevä yleislääkäri Jean Luc Leymarie pitää kannustuspalkkiota hyvänä muistutuksena siitä, että jokaisen potilaan ei pidä poistua vastaanotolta lääkereseptin kanssa.

– Päivän loppua kohti potilaita kasaantuu odotushuoneeseen, ja kiireen keskellä reseptejä tulee joskus kirjoitettua liian helposti. Kun asia on esillä julkisuudessa, myös potilaat ymmärtävät, että lääkäri ei ole vain reseptiautomaatti, Leymarie sanoo.

Ranskassa on huutava pula yleislääkäreistä, ja kiireisen työtahdin arvellaan olevan yksi syy lääkemääräysten runsauteen.

Vaikka terveysministeriön antibioottien liikakäytöstä varoittavia kampanjoita on nähty vuodesta 2000 lähtien säännöllisesti niin televisiossa kuin lehtien sivuilla, hienoisen laskun jälkeen niiden kulutus lisääntyi entisestään koronaepidemiaa seuraavina vuosina.

Lue lisää: Lentävät lääkärit tuovat apua hoitotyhjiöön Ranskassa

Kirjoittaja

Virpi Latva

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030