Terveydenhuolto

Puutiaisaivotulehdusta tavallista enemmän Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa

Ilmastonmuutos vaikuttaa puutiaisvälitteisten tautien esiintymiseen.

Ulla Toikkanen

Mikä on puutiaisaivotulehduksen tilanne Suomessa, erityisasiantuntija Liina Voutilainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tähän mennessä noin 100 laboratoriovarmistettua puutiaisaivotulehdustapausta kuluvalta vuodelta.

Ovatko tautitapaukset lisääntyneet? 

– Viime vuonna niitä ilmoitettiin yhteensä 194. Koska puutiaisten aktiivisuuskausi on vielä kesken, tämän vuoden lopullista tapausmäärää ei voi vielä arvioida. Paljolti riippuu loppukesän ja syksyn säistä, miten paljon ihmiset vielä liikkuvat luonnossa ja kuinka aktiivisia puutiaiset ovat.

– Viime vuosina tapausten määrä on ollut maassamme kasvussa, mikä johtunee osaltaan terveydenhuollon ammattilaisten lisääntyneestä tietoisuudesta puutiaisaivotulehduksesta. Toisaalta myös ympäristön- ja ilmastonmuutos vaikuttavat puutiaisvälitteisten tautien esiintymiseen.

Missä puutiaisaivotulehdusta on esiintynyt?

– Tänä vuonna puutiaisaivotulehdustapauksia on ollut tavallista runsaammin Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueilla. Pohjois-Pohjanmaalla tapausmäärä oli jo viime vuonna aiempaa korkeampi. Vuonna 2023 oli 15 tapausta, aikaisemmin 0–5. Tänä vuonna niitä on kertynyt jo 19. 

– ­­Pohjois-Savossa tapauksia on kuluvana vuonna ilmoitettu 12, kun aiempina vuosina määrä on ollut 0–7. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että sattumalla voi olla suuri vaikutus vuosittaisiin lukumääriin, kun alueittaiset luvut ovat suhteellisen pieniä.

Mikä on TBE-rokotusten tilanne nyt? 

– Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajentui tänä vuonna useille alueille. Mukaan tulivat Tohmajärven kunta, Lappeenrantaan Kuusimäki-Lavolan postinumeroalue, Raaseporiin Bromarvin postinumeroalue sekä Helsingin Karhusaari. 

– Lisäksi rokotusohjelman alue laajeni Kemissä niin, että se kattaa Takajärvi-Haukkarin, Pikku Berliini-Hepolan, Veitsiluodon, Ajoksen ja Peurasaaren postinumeroalueet kokonaisuudessaan.

– Edellä mainittujen alueiden lisäksi kansallisen rokotusohjelman TBE-rokotusten piirissä ovat Ahvenanmaa, Parainen, Simo, Kemin eteläiset kaupunginosat, Kotkan saaristo, Espoon Suvisaaristo, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa, Raahen edustalla Preiskarin saari, Kustavi, Sipoon saaristo, Lohjan Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueet.

Milloin rokotussuosituksia tarkistetaan?

– THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille, joilla riski ei ole yhtä suuri kuin ohjelmaan kuuluvilla alueilla. Näillä alueilla henkilö kustantaa rokotussarjan itse. 

– THL tarkistaa ja päivittää rokotussuositukset ja rokotusohjelman mahdolliset laajentamistarpeet jälleen tulevana talvena siten, että uusilla riskialueilla asuvilla on riittävästi aikaa hankkia kattava rokotussuoja ennen puutiaisten aktivoitumista keväällä.

Kuntakohtaiset tapausmäärät vuosina 2019–2023 ja TBE-rokotussuositukset THL:n karttasovelluksessa.

Lue lisää: Oulun seudulla useita sairaalahoitoa vaatineita puutiaisaivotulehduksia

Lue lisää: Pieni piste

Lue lisää: THL julkaisi lomakkeen puutiaisaivotulehdusta sairastavien haastatteluun 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030