Terveydenhuolto

Putki päällä?

Alkoholilain muutoksen pelätään lisäävän haittoja.

Sari Kosonen

Kesän päättyessä Ehkäisevän päihdetyön (Ehyt) ylläpitämään Päihdeneuvonnan auttavaan puhelimeen ottavat yhteyttä ihmiset, joilla on vaikeuksia vähentää juomista vapaiden jälkeen.

– Soittajat kertovat, että alkoholia kuluu edelleen samaan tahtiin kuin lomalla, vaikka aamuisin pitäisi olla työkunnossa ja haluaisi lopettaa juomisen, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg tiedotteessa .

Alkoholilakia muutettiin äskettäin, ja kesäkuusta lähtien ruokakaupoista on voinut ostaa jopa kahdeksan prosenttisia juomia. Kaupan alan mukaan vahvempien juomien myynti on lähtenyt käyntiin vilkkaasti.

Päihdetyön kentällä pelätään, että lisääntyvät haitat tulevat kuormittamaan sote-palveluita entisestään.

Alkoholin käytön kohtalaisen riskin taso on terveillä työikäisillä miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa esimerkiksi 33 cl keskiolutta. Sama määrä kahdeksan prosenttista juomaa on 1,8 alkoholiannosta. Vahvemmilla juomilla riskirajat ylittyvät nopeammin.

Ehytin Terassilta töihin -kampanja tarjoaa tukea niille, joiden alkoholin käyttö on ollut kesällä runsasta. Kampanjan materiaaleihin kuuluu vähentämisvinkkejä sekä OttoMitta -sovellus alkoholinkäytön seurantaan ja riskien tunnistamiseen. Sovellus arvioi alkoholin käytön riskiprofiilia ja antaa palautetta käyttäjän syöttämän tiedon perusteella.

Lue lisää: THL on huolissaan alkoholilakiin aiotusta muutoksesta

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030