Terveydenhuolto

Pohjois-Pohjanmaa testaa tekoälyä potilastietojen kirjaamisessa

Kokeilun tarkoituksena on vähentää merkittävästi lääkäreiden kirjaamiseen kuluvaa työaikaa.

Ulla Ora

Tänä vuonna on kehitetty tekoälysovellus, joka auttaa vähentämään lääkäreiden kirjaamiseen kuluvaa työaikaa. Sitä testataan nyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde).

Sovellus kuuntelee lääkärin ja potilaan välisen keskustelun ja tekee siitä kirjausluonnoksen. Vaikka ohjelma tekee luonnoksen, on lopullisen kirjauksen tekeminen aina lääkärin vastuulla. Kun kirjaus on valmis, tekoälyn tekemä luonnos poistuu, eikä siihen voi enää palata. 

Sovellus on kehitetty AIDocLog-hankkeessa, jota rahoittavat Sitra ja Pohde. Hankkeen toteuttajia ovat Pohde, EskoSystems sekä Oulun yliopisto. 

Testaajina kymmeniä lääkäreitä

Sovelluksen testausta jatketaan Pohteessa ensi vuoden kevääseen asti. Testaajina toimii muutama kymmenen lääkäriä useilta erikoisaloilta sekä perusterveydenhuollosta. Koska kyseessä on uusi teknologia, on kokeilua varten tehty tietosuojaa koskeva vaikutustenarviointi. 

Kokeilun avulla saadaan selville, voiko sovellus vähentää kirjaamiseen käytettävää aikaa. Samalla saadaan tietää, voidaanko sen avulla parantaa asiakkaiden käyntikokemusta ja ammattilaisten työtyytyväisyyttä.

Lääkäreillä on kovat odotukset sovellusta kohtaan, koska simuloinneissa sovellus on suoriutunut hyvin. 

Ne potilaat, joiden vastaanotolla sovellusta kokeillaan, saavat siitä tiedon vastaanoton aluksi. Potilas saa itse päättää, osallistuuko hän kokeiluun. Kieltäytymisellä ei ole vaikutusta potilaan hoitoon. 

Tekoalyratkaisu soveltuu myös hoitotyön sekä todennäköisesti sosiaalihuollon ammattilaisille.

Tulevaisuudessa sovellusta jatkokehitetään niin, että se pystyy tekemään muitakin avustavia töitä kuin kirjaamaan käydyn keskusteluluonnoksen. 

Lue lisää: Tekoäly mullistaa lääkärin vastaanoton

Lue lisää: Tekoälypotilas opettaa pitämään chat-ehkäisyneuvolaa

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030