Pohjois-Pohjanmaa laajentaa puheentunnistusta
Ohjelmisto vähentää sanelun purkuun tarvittavaa henkilötyötä, yt-neuvottelut käynnissä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella laajennetaan puheentunnistusjärjestelmän käyttöä erikoisaloille ja koko Pohteen alueelle.
Käyttöönotto alkoi tänä keväänä ja vie arviolta noin vuoden. Näin sanoo Pohteen toimialuejohtaja Jaakko Niinimäki.
Pohde kertoo aloittaneensa yhteistoimintaneuvottelut, joiden kohteena ovat tekstinkäsittelytyötä tekevät henkilöt.
Neuvottelut koskevat enintään 63 työntekijää. Pohteessa otetaan käyttöön puheentunnistusohjelmisto, joka vähentää olennaisesti ja pysyvästi sanelun purkuun tarvittavaa henkilötyötä.
Oysissa puheentunnistus ensiksi käytössä radiologialla
Puheentunnistusjärjestelmiä on ollut terveydenhuollossa Niinimäen mukaan käytössä 2000-luvun alusta. Oysissa puheentunnistus otettiin käyttöön radiologialla reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Myös muut diagnostiset alat, patologia ja kliininen neurofysiologia, ovat käyttäneet sitä pitkään.
Tällä tavoin on toimittu muissakin sairaaloissa Suomessa ja muualla maailmassa. Hus toteutti vastaavan hankkeen noin 3 vuotta sitten.
– Järjestelmä on niin sanotusti ”edustatunnistava”, eli tekstiä tunnistetaan reaaliaikaisesti. Tästä on luonnollisesti se hyöty, että teksti on heti nähtävissä, tarkistettavissa ja tallennettavissa muiden hoitotyön ammattilaisten ja potilaankin käyttöön.
Potilasturvallisuus paranee
Niinimäki kuvaa, että potilsturvallisuus paranee, koska teksti tulee kerralla tarkistettua ja kirjaukset oikein.
Aiemmassa toimintamallissa oli viiveitä, kun sanelu ensin tallennettiin äänitiedostona, jonka tekstinkäsittelijä kirjoitti ja palautti lääkärille tarkistettavaksi.
Jos tekstinkäsittelijälle jäi tunnistamattomia sanoja, lääkäri joutui miettimään jälkeenpäin, mitä merkityt tyhjät kohdat olivat.
– Puheentunnistus tuo myös taloudellista hyötyä.