Terveydenhuolto

Palliatiivinen hoito on kirjattava lakiin, vaativat järjestöt

Potilaiden oikeus palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon ei toteudu Suomessa yhdenvertaisesti.

Anne Seppänen

Palliatiivinen hoito kirjattava lakiin ja turvattava valtakunnallisesti, vaativat Syöpäjärjestöt, Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys ja Suomen palliatiivisen lääketieteenyhdistys.

Pelkät suositukset eivät järjestöjen mukaan riitä.

– Hallitusohjelmassa on ansiokkaasti nostettu esiin monia palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämistarpeita. Kirjaukset tulee viedä käytäntöön, jotta potilaiden laadukas ja yhdenvertainen hoito toteutuu. Tämä toteutetaan kirjaamalla palliatiivinen hoito lainsäädäntöön, sanoo puheenjohtaja Anni Karppila Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksestä tiedotteessa .

Lue myös

Tarkoituksenmukainen hoito toisi säästöjä

Potilaiden oikeus palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon ei toteudu Suomessa yhdenvertaisesti. Paikoin hoito on erittäin hyvää, mutta monet potilaat joutuvat edelleen kärsimään hoidettavissa olevista oireista.

THL on arvioinut vuonna 2022, että palliatiivisen hoidon ja saattohoidon parantamisen kustannukset ovat noin 40 miljoonaa euroa, mistä valtaosa kuluisi henkilöstöresursseihin ja henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Jo lyhyessä ajassa panostukset toisivat arviolta 100 miljoonan euron säästöt. Kun kuoleva potilas saisi tarkoituksenmukaisesti laadukasta hoitoa palliatiivisen hoidon piirissä, vapautuisi erikoissairaanhoidon ja päivystysten resursseja niiden perustehtäviin.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030