Terveydenhuolto

Palkolta suositus elranatamabista edenneessä multippelissa myeloomassa

Tutkimusnäyttöön liittyy merkittävää epävarmuutta.

Ulla Toikkanen

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palko toteaa, ettei elranatamabi kuulu kansalliseen palveluvalikoimaan monoterapiana uusiutuneen ja hoitoon reagoimattoman multippelin myelooman hoitoon aikuispotilaille, jotka ovat saaneet vähintään kolmea aiempaa hoitoa, mukaan lukien immuunivasteen muuntajaa, proteasomin estäjää ja CD38-vasta-ainetta. Näiden potilaiden taudin on osoitettu edenneen viimeisimmän hoidon aikana. 

Palkon mukaan tutkimusnäyttöön liittyy merkittävää epävarmuutta. Näyttö ei ole riittävä, jotta voitaisiin arvioida hoidon kliinistä merkittävyyttä.

Näyttö elranatamabin tehosta ja turvallisuudesta perustuu pääosin faasien I ja II avoimiin yksihaaraisiin myyntilupatutkimuksiin. 

Kustannusvaikuttavuusmallin keskeisin epävarmuuden lähde liittyy arvioon elranatamabi-hoidon vaikutuksista vertailuhoitoihin nähden sekä pitkällä aikavälillä. Epäsuoran vertailun tuloksia voidaan pitää korkeintaan suuntaa antavina eikä niistä voida tehdä luotettavia johtopäätöksiä.

Budjettivaikutuksen suuruuteen vaikuttaa erityisesti hoitojen kesto sekä kahden tai neljän viikon välein annosteluun siirtymisen ajankohta ja siirtyvien potilaiden osuus.

Suositus talketamabista

Talketamabin vaikutuksia edenneen multippelin myelooman hoidossa vähintään kolmea aiempaa hoitoa saaneilla aikuispotilailla on tutkittu faasin I/II yksihaaraisessa tutkimuksessa. Palko antoi suosituksen talketamabista edenneen multippelin myelooman hoidossa.

Tutkimuksessa 15 kuukauden seuranta-ajalla täydellisen vasteen saavutti 34 prosenttia viikoittaisella annostelulla ja 39 prosenttia joka toinen viikko tapahtuvalla annostelulla talketamabia saaneista potilaista.

Mediaani elossaoloajalle ennen taudin etenemistä oli 7,5 kuukautta viikoittaisella ja 14,2 kuukautta joka toinen viikko tapahtuvalla annostelulla. Kokonaiselossaoloajan mediaania ei ollut vielä saavutettu kummassakaan potilasryhmässä. 

Palkon mukaan tutkimusnäyttöön liittyy merkittävää epävarmuutta. Näyttö ei ole riittävä, jotta voitaisiin arvioida hoidon kliinistä merkittävyyttä.

Lue lisää: Palko ei ole suosittamassa glofitamabia eikä epkoritamabia kansalliseen palveluvalikoimaan

Lue lisää: Palko hyväksyi lääkkeen verkkokalvorappeuman hoitoon

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030