Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43435, www.laakarilehti.fi/e43435

Päivitetty Käypä hoito: Parodontiitti merkittävä kansantauti

Tupakointi ja nikotiinituotteiden käyttö on hampaiden kiinnityskudossairauden merkittävä riskitekijä.

Anne Seppänen

Juuri päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus on merkittävä, mutta alidiagnosoitu kansantauti.

Syventyneiden ientaskujen esiintyvyys on kasvanut väestötutkimuksissa 20 vuoden aikana.

Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja. Vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta. Sairauden merkkejä havaitaan myös lapsilla ja nuorilla, erityisesti tupakoivilla nuorilla.

Tupakointi ja nikotiinituotteiden käyttö on kiinnityskudossairauden merkittävä riskitekijä.

– Syynä kasvuun voi olla suunterveyden voimakas kahtiajakautuminen. Osalla suunterveys ja kyky huolehtia terveydestä ovat hyvin heikot. Moni jättää hakeutumatta hoitoon, kun sairauden oireet eivät ole selkeät potilaalle, pohtii Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, professori Pekka Ylöstalo tiedotteessa .

Haittaa myös yleisterveyttä

Parodontiitti tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta. Se voi johtaa jopa hampaiden menetykseen. Sairauteen liittyvä tulehdustila voi aiheuttaa haittaa yleisterveydelle, esimerkiksi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Päivitetty suositus toteaa, että kiinnityskudossairauksien ehkäisy ja hoito ovat suunterveyden ammattilaisten ja potilaiden yhteistyötä. Kulmakiviä oavt huolellinen omahoito, ammattilaisen tekemä perushoito ja säännöllinen ylläpitohoito, sekä savuttomuus ja nikotiinituotteiden käytön välttäminen.

Lue lisää: Parodontiitti suurentaa aivoinfarktin riskiä jo nuorena

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030