Päivitetty Käypä hoito painottaa kivunlievitystä kierukan asetuksessa
Progestiiniehkäisyä tai hormonitonta ehkäisyä käyttäviä ei seurata rutiinisti, yhdistelmäehkäisyä käyttäville seuranta kahden vuoden välein.
Juuri päivitetty raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suositus suosittelee yhdistelmäehkäisyn käyttäjille seurantaa kahden vuoden välein, jos käytössä ei ole ongelmia. Seuranta voi toteutua etänä tai kasvotusten.
Progestiiniehkäisyä tai hormonitonta ehkäisyä käyttäviltä ei edellytetä rutiiniseurantaa.
– Tämä keventää ehkäisyä käyttävien hoitoa. Toisaalta on tärkeää tarjota seurantakäyntejä matalalla kynnyksellä, koska käyttäjillä saattaa olla ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä tai huolia. Samalla on mahdollista puhua myös hedelmällisyydestä, sanoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, synnytys- ja naistentautiopin professori Terhi Piltonen tiedotteessa .
Päivitettyyn suositukseen on lisätty kliinikon tueksi käytännönläheisiä ohjeita tavallisimpien ehkäisyyn liittyvien kysymysten ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi. Näitä ovat esimerkiksi ehkäisyvalmisteen käytön yhteydessä ilmenevät vuotohäiriöt.
Kierukan asetukseen liittyvää kivunlievitystä on painotettu. Puudutuksen toteutuksesta on laadittu kuvallinen ohje.
Maksuttomuutta suositellaan alle 25-vuotiaille
Päivitetty suositus kehottaa tarjoamaan maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille.
– Maksuttoman pitkäaikaisen ehkäisyn tarjoaminen on kustannustehokasta, sillä raskaudenkeskeytykset vähenevät. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta olisi tärkeää, että maksutonta ehkäisyä saisi asuinpaikasta riippumatta, Piltonen toteaa.
Uuden tutkimustiedon mukaan yhdistelmäehkäisyssä käytetyillä luonnollisilla estrogeeneilla on matalampi tukosriski ja ne ovat metabolisten riskitekijöiden osalta neutraalimpia kuin pitkään yleisesti käytetty etinyyliestradioli. Vasta-aiheet ovat kuitenkin kaikille yhdistelmäehkäisyvalmisteille samat.
Progestiinivalmisteet ovat myös hyvä vaihtoehto monelle, sillä vasta-aiheita on vain muutamia.