Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44105, www.laakarilehti.fi/e44105

"Osa nuorista menee liian aikaisin liikenteeseen"

Poikkeusluvan saa liian helposti, uskoo kokenut liikennelääkäri Marja Huuskonen Tyksistä.

Tiiamari Pennanen

Kokeneen liikennelääkäri Marja Huuskosen mielestä 17-vuotias saa ajokortin nykyjärjestelmässä liian helposti. Poikkeusluvan myöntämisen perusteita ei hänen mukaansa valvota riittävästi, ja siitä on tullut uusi ajokortti-ikä.

Henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavan B-luokan ajokortin ikäpoikkeuslupaa voi hakea, jos kulkeminen esimerkiksi kouluun tai harrastuksiin on muuten liian hankalaa. Luvan myöntää Traficom eikä lääkärinlausuntoa vaadita kuin niiltä, jotka eivät voi hakea omalla vakuutuksella. Alaikäisellä hakemuksesta ja vaatimusten täyttymisestä vastaa huoltaja.

Usein oma vakuutus terveydentilasta riittää. Turun yliopistollisen keskussairaalan ajopolin apulaisylilääkärinä toimivan Huuskosen mielestä on erikoista, jos kaikista uusista ryhmän 1-ajokorttien lausunnoista lähes kaikki tehdään näin.

Lääkärin arvion puuttuessa jää pois myös tärkeä keskustelu ajamisen valmiuksista, asenteista, turvallisuuskäsityksistä ja riskinotosta.

– Ongelmana on, että osa nuorista menee liian aikaisin liikenteeseen. Kaikki 17-vuotiaat eivät varmasti ole vielä riittävän kypsiä ajamaan liikennevirrassa. Tässä vanhempien pitää ottaa vastuuta, hän sanoo.

Uusi normaali

Poikkeusluvalla myönnettyjen ajokorttien määrä on kasvanut huimasti sen jälkeen, kun vaatimuksia kevennettiin 2018. Kun aiemmin lupa myönnettiin muutamalle tuhannelle 17-vuotiaalle vuosittain, nyt määrä on moninkertainen. Traficomin mukaan vuonna 2024 poikkeusluvan sai yli 20 000 nuorta.

Varsinais-Suomessa joka kolmannella 17-vuotiaalla on poikkeusluvalla saatu ajokortti, Pohjanmaalla se on vieläkin yleisempi, kertoo Huuskonen.

Hänen mukaansa poikkeusluvasta on tullut uusi normaali etenkin syrjäseuduilla, missä julkiset liikenneyhteydet ovat heikot. Käytännön olosuhteiden lisäksi ryhmäpaine voi ajaa nuoren hankkimaan kortin.

Hänestä alaikäisen poikkeuslupaan pitäisi aina edellyttää oman lääkärin terveystarkastus sekä nykyistä enemmän pakollista ajo-opetusta ja ajoneuvon nopeuden rajoitusta.

– 10 tuntia ei riitä antamaan kenellekään nuorelle ajokokemusta siitä, miten autoa hallitaan kovassa nopeudessa ja mutkissa, eikä simulaatioajo riitä korvaamaan kaikkea, Huuskonen toteaa.

Nuoret ovat liikenneonnettomuuksissa yliedustettuina. Liikenneturvan selvityksen mukaan kaikista vuonna 2023 tieliikenteessä loukkaantuneista 30 prosenttia oli nuoria (15–24-vuotiaita) ja kuolleista viidennes. Henkilövahinkoja tapahtuu eniten 18-vuotiaille henkilöautossa.

Lausunto julkiselta vai yksityiseltä?

Ensimmäistä ajokorttiaan sekä ikäpoikkeuslupaa hakevat tarvitsevat edelleen lääkärinlausunnon tiettyjen sairauksien kohdalla.

Huhtikuussa voimaan astuneen lain mukaan ajokorttia varten tarvittavat lausunnot hankitaan jatkossa pääsääntöisesti yksityisiltä palveluntarjoajilta, ei julkisesta terveydenhuollosta. Koskeeko tämä myös nuorten lausuntoja?

– Pitää muistaa, että erikoissairaanhoito on uuden linjauksen ulkopuolella. Jos nuorta hoidetaan erikoissairaanhoidossa, minusta hänen pitäisi saada myös lausunto sieltä, pohtii Huuskonen.

Hänen mukaansa kentällä on nyt paljon epätietoisuutta siitä, miten lakia sovelletaan käytännössä eri tilanteissa. Hänelle on tullut kyselyjä esimerkiksi perusterveydenhuollon diabetespolilta, miten diabeetikoiden ajoterveyslausuntojen käy, jos hoitava lääkäri ei voi enää kirjoittaa niitä.

­– Se on hyvä kysymys, ja todella huonosti ohjeistettu kohta laissa, Huuskonen toteaa.

Hän on toivoo, että lakimuutoksen vaikutuksia lausuntojen laatuun seurataan valtiovallan tasolla. Myös Lääkäriliitto voisi olla aktiivinen.

Yksityisellä puolella ei välttämättä ole riittävästi aikaa perehtyä ajokorttilausuntoa hakevan potilaan tilanteeseen, eikä kaikkea tietoa ole saatavissa. Huuskonen tietää yksityislääkäreitä, jotka ovat jo alkaneet ilmoittaa, etteivät anna lausuntoja lainkaan. Ajokyvyn arviointiin liittyvät tehtävät ovat usein ikäviä ja aikaa vieviä. Lyhyt 20 minuutin vastaanotto ei riitä.

– Sitten taas jos lausuntoja kirjoitetaan etänä, ei pysty tekemään fyysistä tutkimusta. Kyllä mietityttää, minkälaisia kuljettajia me tuonne liikenteeseen kohta vapautetaan, hän sanoo.

Nuorten tarkastukset kouluterveyteen

Nuorten kuljettajien osalta Huuskonen toivoo, että terveystarkastuksia poikkeusluvalle alettaisiin kehittää isolla joukolla. Asiaa on edistämässä nykyinen liikenneministeri jo tällä hallituskaudella.

Huuskonen peräänkuuluttaa yhteistä keskustelua, johon osallistuvat terveydenhuolto, Liikenneturva, Autokoululiitto, koulu, valtio ja vanhemmat.

– Näen, että nuorten liikenneonnettomuuksien ennaltaehkäisy on yhteiskunnallinen asia, johon kaikkien pitää osallistua.

Sopiva paikka terveystarkastuksille olisi Huuskosesta kouluterveydenhuolto, missä nuoren kehitystä on seurattu pitkän ajan. 8. luokan tarkastus olisi hyvä ajankohta ottaa asia esiin.

Yksityislääkäri on hänestä väärä taho arvioimaan erityisnuoren ajokykyä, koska kokonaiskuva saattaa puuttua.

Julkiselle terveydenhuollolle ei olisi iso kuluerä tarkistaa poikkeuslupaa hakevat alaikäiset kouluterveydenhuollossa verrattuna siihen, miten paljon kustannuksia, työtä ja inhimillistä kärsimystä jokaisesta liikenneonnettomuudesta aiheutuu, Huuskonen pohtii.

– Kaikki nuorten liikennekuolemat ovat turhia, hän sanoo.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030