Opiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus vähentynyt
Masennus- ja ahdistusdiagnoosien kasvu saattaa kertoa mielenterveyspalveluihin pääsyn helpottumisesta.
Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt kolmen vuoden aikana.
Kuitenkin terveydenhuollossa todetut ahdistuneisuushäiriöt ja masennus ovat lisääntyneet.
Nämä asiat ilmenevät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (Kott), joka toteutettiin viime keväänä.
Opiskelijoiden kokema merkittävä psyykkinen kuormittuneisuus väheni 35 prosentista 29 prosenttiin vuosien 2021 ja 2024 välillä. Naisilla psyykkinen kuormittuneisuus väheni 40 prosentista 32 prosenttiin.
– Koronapandemia vaikutti opiskelijoiden mielenterveyteen heikentävästi. Ajankohtainen psyykkinen kuormittuneisuus on nyt vähentynyt korona-aikaan verrattuna. Tämä on pitkästä aikaa hyvä uutinen nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyteen liittyen, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu tiedotteessa .
Kynnys hakea apua ehkä madaltunut
Terveydenhuollossa todettu ahdistuneisuushäiriö ja masennus ovat yleistyneet naisilla. Miehillä niiden esiintyminen on pysynyt entisellä tasolla. Tämä saattaa heijastaa mielenterveyspalveluihin pääsyn helpottumista korona-aikaan verrattuna.
Naisista 60 prosenttia ja miehistä 68 prosenttia kokee saaneensa riittämättömästi mielenterveyspalveluita YTHS:ltä. Tässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viimeisten kolmen vuoden aikana.
– YTHS:n datan perusteella mielenterveyspalvelujen kysyntä on kolminkertaistunut koronaa edeltävään aikaan nähden. Suurin osa osoittautuu lieviksi tai keskivaikeiksi mielenterveyshäiriöiksi. Kysyntään vastaamiseksi perustimme YTHS:lle digimielenterveysklinikan sekä uudistimme palvelumalliamme niin, että lievemmistä oireista kärsivät opiskelijat ohjataan ensisijaisesti matalan kynnyksen hoitoihin. Näin resursseja riittää vaikeammin oireileville intensiivisempään hoitoon, kertoo YTHS:n johtajaylilääkäri Teija Kulmala tiedotteessa.
Kulmala arvioi, että Kott-tutkimuksen tulos voi kertoa siitä, että kynnys hakea apua on madaltunut.