Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43469, www.laakarilehti.fi/e43469

Onko liha yhtä vaarallista kuin tupakka?

Greenpeace haluaa lihapakkauksiin varoitustarrat tupakan tapaan, mutta mikä on lääketieteen näkemys lihan terveyshaitoista?

Anne Seppänen

Greenpeacen aktivistit liimasivat kauppojen hyllyillä oleviin lihapakkauksiin varoitustarroja kampanjassaan keskiviikkona.

Järjestö halusi kiinnittää huomiota paitsi lihan ilmasto- ja ympäristöhaittoihin, myös terveyshaittoihin, ja vaati leikkeleille haittaveroa ja lihatuotteisiin varoitustarroja tupakkatuotteiden tapaan.

Lihan ylikulutuksen vähenemisellä olisi Greenpeacen ilmastoasiantuntija Oona Porasen mukaan positiivinen vaikutus myös kansanterveyteen.

Mitä sanoo lääketiede?

Professori Pekka Puska , mikä on lääketieteen näkemys lihan terveyshaitoista, onko liha yhtä vaarallista kuin tupakka, tarvitaanko tarroja?

– Tupakan haitat ovat aivan ylivoimaisia. Tiedämme, että länsimaissa selvästi yli puolet tupakoivista kuolee siihen, ellei lopeta ajoissa. Sen takia siihen tupakkaan liittyy aika voimakasta politiikkaa, on varoituksia ja veroja.

Puska huomauttaa, että tupakan haitat myös luonnolle ovat suuria.

– Tupakan jälkeen tulee alkoholi. Suomessa on kymmenen vuotta puhuttu, pitäisikö alkoholituotteisiin laittaa varoitus, kuten monessa muussa maassa.

Pahiksia ovat suola, rasva ja sokeri

Puska toteaa, että elintarvikkeista ja ruuasta puhuttaessa on kyse eri asiasta kuin tupakassa ja alkoholissa.

Elintarvikkeisiin liittyy positiivista terveyttä ja negatiivista terveyttä. Kyse on kokonaisuudesta. Tätä tavoitellaan myös tuoreissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa.

– Ruuan suurimmat terveysongelmat liittyvät suolaan, rasvan laatuun, sokeriin ja energiatiheyden kautta lihomiseen, Puska sanoo.

Puskan mukaan liha on mukana ravitsemussuosituksissa lähinnä ympäristönäkökohtien vuoksi.

– Lihaan liittyy joitakin terveysriskejä, lähinnä suolistosyövän riskin lisääntyminen. Niitä ei kuitenkaan pitäisi kuuna päivänä verrata tupakkaan eikä edes alkoholiin.

– Eivät suomalaiset juuri kuole lihan syöntiin, vaan lihavuuteen ja perinteisiin riskitekijöihin, kuten tupakka, alkoholi, verenpaine, kolesteroli - ja huumeet.

Lue lisää: Terveys ja ympäristö ravitsemussuositusten ytimeen

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030