Ohjeistusta lintuinfluenssatartuntojen ehkäisemiseksi on päivitetty
Mahdollisen lintuinfluenssaepäilyn altistusajankohdan rajaa on nostettu 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.
Lintuinfluenssaepäilyn kriteerejä on päivitetty vastaamaan nykytilannetta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan.
THL:n mukaan Euroopan tautiehkäisy- ja tartuntakeskus ECDC ja Maailman terveysjärjestö WHO suosittelevat tehostamaan seurantaa terveydenhuollossa. Kaikilta hengitystieoireisilta potilailta on tärkeää varmistaa mahdollinen altistuminen sairaille tai kuolleille linnuille tai muille villi- tai turkiseläimille.
Kriteereihin tehdyt muutokset koskevat sekä avohoitoon hakeutuva ja sairaalassa olevia potilaita.
Mahdollisen lintuinfluenssaepäilyn altistusajankohdan rajaa on nostettu 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Potilaan voidaan katsoa altistuneen, jos hän on kahden viikon sisällä ennen oireiden alkua ollut kontaktissa lintuihin, niiden eritteeseen tai muuhun eläimeen, jolla epäilty tai todettu lintuinfluenssatartunta.
Mikäli suojautuminen on ollut asianmukaista, ei ihmistä kuitenkaan pääsääntöisesti katsota altistuneeksi. Lopullisen arvion mahdollisista altistuneista kussakin tilanteessa tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Altistumiskriteeriksi oli aiemmin määritelty matkailijan altistuminen maissa, joissa lintuinfluenssaa esiintyy. Koska nykytilanteessa lintuinfluenssatartunta on mahdollista saada myös Suomessa, on matkailua koskeva ohjeistus poistettu.
Myös turkiseläinten kanssa työskenteleville uusia ohjeita
Edelleen ihmiselle, joka on kontaktissa sairastuneisiin turkiseläimiin, suositellaan jatkuvaa oireseurantaa. Jos hengitystieinfektioon sopivia oireita ilmaantuu, on otettava yhteys terveydenhuoltoon.
Lisäksi THL suosittelee, että hengitystieoireiset, joilla infektion aiheuttajaa ei tiedetä tai sen tiedetään olevan koronavirus tai kausi-influenssa, eivät olisi kontaktissa turkiseläinten kanssa. Näin voidaan estää myös ihmisestä eläimiin mahdollisesti tapahtuvia koronavirus- ja kausi-influenssatartuntoja.
Päivitetyn toimintaohjeen voi lukea täältä.