Nuorilla naisilla eniten kohdunkaulasyöpiä 70 vuoteen
Joka kolmas 30–39-vuotias jättää osallistumatta seulontaan, ja lähes puolet syövistä todetaan seulontaan osallistumattomilta.
Kohdunkaulasyöpien määrä nousi merkittävästi vuonna 2021 aiempiin vuosiin verrattuna. Suomessa on todettu vuosittain noin 175–180 kohdunkaulasyöpää, mutta vuonna 2021 tapausmäärä nousi 212:een, ilmenee Suomen Syöpärekisterin tuoreesta kohdunkaulasyövän seulontaohjelman vuosikatsauksesta.
Suomen Syöpärekisterin tiedotteen mukaan seulontaan osallistui 72 prosenttia kutsutuista, mikä on hieman aiempaa enemmän.
Erityisesti kohdunkaulasyöpien määrä kasvoi 30–39-vuotiailla, joilla taudin ilmaantuvuus oli samalla tasolla viimeksi 1950-luvulla.
– Kyseisessä ikäryhmässä syöpiä todettiin aiempia vuosia enemmän niin kohdunkaulasyövän seulontaohjelmaan osallistuneilla kuin siihen osallistumattomilla naisilla, kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen Suomen Syöpärekisteristä sanoo tiedotteessa.
Partasen mukaan tapausmäärässä tapahtunut hyppäys saattaa selittyä satunnaisvaihtelulla, mutta kehitystä on tarpeen seurata tarkasti tulevina vuosina.
– Joka tapauksessa tämä on hyvä muistutus seulonnan tärkeydestä. Joka kolmas 30–39-vuotias jättää osallistumatta seulontaan, ja lähes puolet syövistä todetaan seulontaan osallistumattomilta, Partanen jatkaa.
Seulontalöydösten kasvua erityisesti riskiryhmissä
Kohdunkaulasyövän seulontaohjelman vuosikatsauksesta käy ilmi, että seulontaohjelmassa löytyi vuonna 2021 kaikkiaan 50 syöpää ja 1 416 vakavaa esiastetta. Syövistä 12 ja vakavista esiasteista 590 havaittiin riskiryhmäläisiltä.
Seulontalöydösten määrä on viime vuosina kasvanut merkittävästi HPV-testauksen laajentumisen myötä.
– Kasvu on tapahtunut erityisesti riskiryhmäseulonnassa. Vaikka riskiryhmäseulontaan ohjattujen määrä on pysynyt suurin piirtein samana, siellä tehtävät jatkotutkimuslähetteet ovat lähes kolminkertaistuneet. Vastaavassa suhteessa ovat kasvaneet myös hoidettavat esiastelöydökset, Partanen kertoo.
Hänen mukaansa olisi tärkeää saada käyttöön seulontamenetelmiä, joilla voidaan paremmin erotella syöväksi kehittyvät esiasteet ja välttää siten tarpeettomia hoitoja.