Norovirus edelleen yleisin ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja
Viime vuoden suuri salmonellaepidemia sairastutti yli 700.
Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin vuonna 2021 yhteensä 46 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui lähes 1 400 ihmistä, tiedottaa Ruokavirasto . Vesivälitteisiä epidemioita oli kaksi.
Ruokamyrkytysepidemioiden määrä on palannut ensimmäisen koronavuoden notkahduksesta vuosikymmenen keskitasolle. Sairastuneiden määrä vaihtelee vuosittain paljon.
Norovirus oli edelleen yleisin epidemioiden aiheuttaja; vuonna 2021 se aiheutti 9 epidemiaa, joissa sairastuneita oli 260. Taustalla oli usein infektoitunut keittiötyöntekijä.
Bakteerien aiheuttamia epidemioita oli eniten yli kymmeneen vuoteen. Suuressa salmonellaepidemiassa sairastui yli 700 henkilöä. Välittäjäelintarvike oli useaa kasvista sisältänyt salaatti, jota tarjoiltiin päiväkodeissa.