Noin neljäsosalla pojista on ylipainoa tai lihavuutta
Tytöistä sitä on noin viidesosalla.
Ylipaino ja lihavuus olivat yleisempiä kouluikäisillä kuin alle kouluikäisillä. Pojilla ne ovat yleisempiä kuin tytöillä kaikissa ikäryhmissä.
Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus 2023 -tilaston mukaan noin neljäsosalla 2–16-vuotiaista pojista ja vajaalla viidesosalla tytöistä oli ylipainoa tai lihavuutta vuonna 2023. Osuudet olivat pojilla 0,9 prosenttiyksikköä ja tytöillä 0,4 prosenttiyksikköä pienemmät kuin vuonna 2022.
Lihavuutta oli kahdeksalla prosentilla 2–16-vuotiaista pojista ja kolmella prosentilla tytöistä. Vaikean lihavuuden yleisyys oli 2–16-vuotiailla pojilla 1,7 prosenttia ja tytöillä 0,6 prosenttia.
Tilastossa on käytetty ylipainon ja lihavuuden kriteerinä aikuisen painoindeksiä vastaavaa lapsen painoindeksiä (ISO-BMI). Ylipainon raja-arvona on ISO-BMI 25 kg/m2 tai enemmän ja lihavuuden rajana 30 tai enemmän. Lisäksi tilasto kattaa tiedot vaikean lihavuuden (ISO-BMI ≥ 35 kg/m2) yleisyydestä.
Tietoja lihavuuden yleisyydestä tarvitaan
THL:n seuranta lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden esiintyvyydestä kattaa vuodet 2014–2023.
Lapsuuden lihavuuteen liittyvien terveysvaikutusten vuoksi on erittäin tärkeää, että saatavilla on luotettavaa ja ajantasaista tilastotietoa lasten ylipainon ja lihavuuden yleisyydestä ja siinä tapahtuneista ajallisista muutoksista.
Tietoa tarvitaan terveyspolitiikan ja lasten lihavuuden ehkäisyn ja hoidon sekä terveyspalvelujen ja terveyden edistämistoimien suunnittelussa sekä tehtyjen toimien vaikuttavuuden seuraamisessa.
Vuoden 2023 tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tiedot vaikean lihavuuden yleisyydestä.
Ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä alueellisia eroja
Yleisintä ylipaino ja lihavuus olivat pojilla ja tytöillä Satakunnan hyvinvointialueella ja harvinaisinta Helsingissä.
Vaikea lihavuus oli yleisintä pojilla Kainuun ja tytöillä Satakunnan hyvinvointialueella ja harvinaisinta pojilla Helsingissä ja tytöillä Länsi-Uudellamaalla ja Helsingissä.
– Lasten terveen kasvun tukemiseksi ja lihavuuden ehkäisemiseksi tarvitaan toimia yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi päätöksenteossa, terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä yhdyskuntasuunnittelussa ja kaavoituksessa, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki tiedotteessa .