Nikotiinin käyttötapa paljastaa riippuvuuden myös lääkärillä
Tutkimuksessa saatiin tietoja tupakoinnin lisäksi siitä, miten uusia savuttomia nikotiinituotteita käytetään lääkärien keskuudessa.
Ne lääkärit, hammaslääkärit ja näiden alojen opiskelijat, jotka käyttävät savuttomia nikotiinituotteita, käyttävät niitä usein vahvoja pitoisuuksia ja isoja määriä.
Tämä ilmenee Dat Lääkärit tupakkaa ja nikotiinia vastaan -asiantuntijaverkoston tekemästä Lääkärien tupakan ja nikotiinin käyttötapatutkimuksesta 2024.
Tutkimuksen alustavia tuloksia julkaistaan tänään maanantaina Datin 30-vuotisjuhlassa.
Tutkimuksen päätutkija, kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri, LT Maria Juusela arvioi, että vahvojen nikotiinituotteiden käyttötapa kertoo merkittävästä nikotiiniriippuvuudesta. Savuttomia nikotiinituotteita ei käytetä nikotiinikorvaushoitona. Vastaajista vain muutama on käyttänyt NRT-tuotteita, mikä haastaa nikotiinia sisältävien tuotteiden käytön ja merkityksen onnistuneessa tupakoinnin lopettamisessa.
Kaikilla käyttäjillä ei ole taustalla aiempaa tupakointia.
– Lääkärikäyttäjillä on tyypillisesti riskikäytön piirteitä, Datin Suomen verkoston puheenjohtajana toimiva Juusela toteaa.
Nikotiinipussien ja sähkötupakan nikotiinipitoisuudet ovat usein huimasti korkeampia kuin tupakan tai nikotiinikorvaustuotteiden, joten niiden avulla ei voi päästä eroon nikotiiniriippuvuudesta.
Hyvä uutinen on, että lääkärit, hammaslääkärit ja alojen opiskelijat käyttävät tupakkaa ja savuttomia nikotiinituotteita muuta väestöä vähemmän.
Hammaslääketieteen opiskelijat käyttivät muita korkeakouluopiskelijoita vähemmän nikotiinipusseja ja lääketieteen opiskelijat polttivat muita vähemmän savukkeita. Satunnainen nikotiinituotteiden käyttö molemmissa ryhmissä oli kuitenkin yllättävän yleistä.
Uutta tietoa savuttomien tuotteiden käytöstä
Suomen ensimmäinen julkaistu tupakointitapatutkimus tehtiin Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan sosiaalilääketieteen osastolla vuonna 1969 opiskelijoiden opinnäytetyönä. Siinä selvitettiin lääkärien tupakointitapoja. Tulokset julkaistiin Lääkärilehdessä vuonna 1972.
Kun Datin tutkijat suunnittelivat tutkimustaan, he kävivät tarkasti läpi tuon tutkimuksen ja myös haastattelivat sen tekijöitä.
Nyt haluttiin tietoa tupakan lisäksi siitä, miten savuttomia nikotiinituotteita käytetään. Tätä ei ole aiemmin juuri selvitetty.
– Pyrimme kartoittamaan kokonaisnikotiinialtistuksen määrää. Kysyimme, kuinka vahvaa nikotiinituotetta vastaaja on käyttänyt, ja käyttökertojen määrää päivässä tai kuukaudessa, Juusela kertoo.
Hän on tyytyväinen siihen, että näin saatiin tietoja, joita voidaan jatkossa käyttää muualla ja muissakin tutkimuskohorteissa.
Tutkimukseen osallistui kaiken kaikkiaan yli 1200 henkilöä, joista lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoita oli lähes 80 prosenttia.
Nikotiinista ei juuri kysytä potilailta
Kyselystä selvisi, että lääkärit kysyvät potilailtaan tupakoinnista varsin usein ja kirjaavat se melko hyvin sairauskertomukseen. Kuitenkin tupakkariippuvuuden ICD10-koodia käytetään harvoin, vaikka sitä kautta tieto välittyisi muille potilasta hoitaville lääkäreille.
Savuttomista nikotiinituotteista ei kysytään harvemmin ja vielä harvemmin niistä tehdään kirjauksia sairauskertomukseen. Juuri kukaan ei kerro kirjaavansa nikotiiniriippuvuuden ICD-10 -koodia.
– Nikotiinituotteiden merkitystä terveydentilaan, oireisiin tai sairauksien syntymiseen ei pystytä arvioimaan, jos sitä ei kysytä ja kirjata systemaattisesti osana potilaan esitietoja, Juusela muistuttaa.
Tupakoitsijoita lääkärit ohjaavat satunnaisesti vieroitukseen, mutta sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttäjiä eivät juuri koskaan.
Mini-interventio paras keino
Kysymykseen ”Mitkä ovat mielestäsi toimivia keinoja nikotiinin käytön vähentämiseksi nuorilla?” vastaajat pitivät mini-interventiota parhaana tapana.
Vastauksista nousi esille myös tupakka- ja nikotiinituotteiden hintojen nosto ja myyntipaikkojen vähentäminen.
Kyselyssä paljastui, että lääkäreillä on sokeita pisteitä liittyen nikotiinin terveyshaittoihin.
– Vastaajat eivät tienneet, että nikotiini voi vaikuttaa lääkehoitoon, esimerkiksi alentaa kouristuskynnystä epilepsiapotilaalla, eivätkä sitä, että nikotiini on syöpävaarallinen aine ja vähentää syöpähoitojen tehoa. Sitäkään ei tiedetty, että tupakointi lisää korkean riskin HPV:n tautitaakkaa, Juusela luettelee.
Hänen mukaansa tutkimustulokset vahvistavat Datin käsitystä siitä, että toimet nikotiinia sisältävien tuotteiden kaikenikäisten uusien käyttäjien vähentämiseksi pitäisi priorisoida tupakkalain päivityksessä.