”Näin ei voi jatkaa”
Perusterveydenhuolto on kriisissä. Tilanne ei parane ilman potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuutta.
Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman Omalääkäri 2.0 -selvityksen tekijöiden mukaan sote-uudistuksen tavoitteita ei saavuteta ilman lisäresursseja ja muutoksia lainsäädäntöön.
– Terveyskeskusten vastaanottotoiminta on aliresurssoinnin ja potilas–lääkärisuhteen jatkumattomuuden takia pitkäaikaisessa häiriötilassa. Toiminta ei ole laadukasta, ja terveydenhuollon kokonaiskustannukset karkaavat käsistä. Näin ei voi jatkaa, sanoo selvitystyön projektipäällikkö, yleislääketieteen professori Juha Auvinen Oulun yliopistosta.
– Hoitotakuun tiukentaminen ilman potilas–lääkärisuhteen jatkuvuutta ohjaavaa lainsäädäntöä ei paranna tilannetta. Tarvitaan myös huomattava määrä lisää lääkäri- ja hoitajavakansseja. Investointi tuottaisi pidemmällä aikavälillä säästöjä, Auvinen toteaa.
Selvityksen tekijät korostavat, että Suomen nykyisen perusterveydenhuollon vahvuuksia ovat moniammatillisuus ja terveyskeskusten laaja-alaisuus. Sen sijaan potilas–lääkärisuhteen jatkumattomuus on selvä heikkous. Tämän korjaamiseen pitäisi nyt panostaa.
Selvityksen mukaan vahva tieteellinen näyttö osoittaa, että saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee ja sairastuvuus sekä kuolleisuus vähenevät merkittävästi. Samalla terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee.
Lakipykälien rukkaaminen tarpeen
Omalääkäri 2.0 -selvitys julkistettiin tiistaina 16. elokuuta. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén otti selvityksen tyytyväisenä vastaan.
– Hoitosuhteen jatkuvuus vahvistaa potilaan oikeuksia ja antaa eväitä laadukkaamman hoidon toteuttamiseen, Lindén sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.
Selvitys on tehty, miten tästä eteenpäin?
– Perehdymme raporttiin ja mietimme, minkä lain mitkä pykälät pitäisi rukata. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi terveydenhuoltolaki tai laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Lindénin mukaan rahoitus uuteen malliin on ”melkein kunnossa”. Eduskunnan käsittelyssä on hoitotakuulaki.
– Siihen pitää liittää hoidon jatkuvuus, Lindén painotti.
Lue myös: Omalääkäri2.0-selvitys julki