Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43595, www.laakarilehti.fi/e43595

MS-taudin syntymekanismista saatiin uutta tietoa kaulan imusolmukkeista

Tutkimuksessa löytyi B-solujen alaryhmä, joka näyttää liittyvän virusinfektioon.

Tiiamari Pennanen

Husin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa löydettiin kaulan syvistä imusolmukkeista B-solujen alaryhmä, joka on multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla suurempi kuin terveillä. Alaryhmä vaikuttaa Epstein Barr -virusinfektion muuntamalta.

Tutkijat keräsivät MS-potilaiden kaulan alueen imusolmukkeista solunäytteitä jo diagnoosivaiheessa. Näytteet tutkittiin yksisolusekvenssoinnilla. Aiemmin vastaavaa tutkimusaineistoa ei ole julkaistu.

Perinteisesti MS-tautia on tutkittu veri- ja aivoselkäydinnestenäytteistä, mutta menetelmät eivät ole toistaiseksi tuoneet ratkaisevaa tietoa tautimekanismin ymmärtämiseen. 

Tiedetään, että Epstein Barr -virusinfektio altistaa MS-taudin puhkeamiselle. Virus jää eliniäksi B-lymfosyytteihin, mutta vain pieni osa viruksen saaneista sairastuu MS-tautiin.

Nyt saatuja tuloksia on tarkoitus varmistaa laajemmassa potilasryhmässä ja selvittää, miten MS-taudin lääkitykset vaikuttavat löydöksiin. 

– Tutkimuksemme rohkaisee soveltamaan tunnettuja tutkimusmenetelmiä uusille aloille. MS-taudin tutkiminen kaulan alueen imusolmukkeista ohutneulanäytteiden avulla tarjoaa uuden näkökulman tämän monimutkaisen sairauden mekanismien ymmärtämiseen, tutkimusta vetävä dosentti Sini Laakso sanoo tiedotteessa

Tutkimusryhmä tarkastelee imusolmukkeiden roolia neuroimmunologisten sairauksien synnyssä ja kulussa.

Laakson mukaan tulosten perusteella olisi kiinnostavaa suunnitella täsmähoitoja, jotka kohdistuvat vain tähän B-solujen alaryhmään.

Tutkimusartikkeli on julkaistu Science Immulogy -lehdessä 21. helmikuuta.

Lue lisää: MS-taudin diagnoosiin päästään aiempaa nopeammin

Lue lisää: MS-taudin esiintyvyys on kasvussa erityisesti naisilla

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030