Terveydenhuolto

Mitä seuraa, jos C-hepatiitin eliminoinnista luovutaan?

Suomi on irtautumassa WHO:n tavoitteesta ja odotettavissa on lisää sairastumisia komplikaatioineen.

Anne Seppänen
Adobe

Korjaus juttuun 12.8.2024 klo 8.42: C-hepatiitin eliminointiohjelmaa ei olla sittenkään lopettamassa: https://www.laakarilehti.fi/terveydenhuolto/c-hepatiitin-eliminoinnista-ei-sittenkaan-luovuta/

Valtiovarainministeriö esittää budjettiehdotuksessaan, että C-hepatiitin eliminointiohjelman rahoitus perutaan. Kyse on 3,7 miljoonasta eurosta.

– Jos ohjelma ajetaan alas, se tarkoittaa sitä, että tapausten määrä ja komplikaatiot lisääntyvät. Hoitamattomana tauti johtaa osalla potilaista maksakirroosiin ja maksasolusyöpään, toteaa emeritusprofessori Martti Färkkilä Helsingin yliopistosta.

Färkkilä on ollut mukana rakentamassa eliminointiohjelmaa Suomessa.

Suomen eliminointiohjelman tavoitteena on parantaa taudin toteamista, seulontaa, hoitoon ohjaamista ja hoidon tavoitettavuutta. Riskiryhmiä, kuten huumeiden käyttäjiä ja vankeja, seulotaan aktiivisesti. Näin pyritään siihen, että sairaus hoidetaan ajoissa ja sen leviäminen pysähtyy.

Jos ehdotus hyväksytään, Suomi irtaantuu WHO:n asettamasta tavoitteesta, jonka mukaan C-hepatiitti olisi eliminoitu merkittävänä sairastavuutta aiheuttavana tekijänä koko maailmasta vuoteen 2030 mennessä.

Uudet lääkkeet ovat tehokkaita

C-hepatiitti on länsimaissa tavallisin virushepatiitti, ja se on ollut tavallisin maksasolusyövän aiheuttaja. Se leviää verikontaktin kautta, yleisimmin suonensisäisten huumeiden käyttäjillä tai sukupuoliteitse.

Uudet suun kautta annosteltavat lääkkeet ovat tehokkaita, ja niillä on vähän sivuvaikutuksia.

– Uusien lääkkeiden myötä hoitotulokset ovat erinomaisia. Ensilinjan lääkkeillä päästään lähes 90 prosentin hoitotulokseen, joka on harvinaista infektiotaudeissa, Färkkilä kertoo.

Useista maista on näyttöä, että eliminointistrategian myötä tapausten määrä putoaa. Esimerkiksi Islannissa uusien tapausten määrä on romahtanut.

Suomessa tapauksia on vuodessa 1100–1200, eikä määrää ole vielä saatu laskuun.

Taudin kulku on hidas: tie tartunnasta maksakirroosiin kestää 15–25 vuotta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030