Terveydenhuolto

Mitä pandemia-ajasta opittiin?

Tutkijat laativat suosituksia tulevien kriisien varalle.

Tiiamari Pennanen

Laajan suomalaistutkijoiden joukon kokoama julkaisu perkaa pandemia-ajan opit sekä tarjoaa niiden pohjalta suosituksia tulevien kriisien varalle.

Kattavassa julkaisussa pureudutaan kolmeen pääteemaan: 1) instituutiot, oikeudellinen järjestelmä ja päätöksenteko, 2) kriisijohtaminen ja -viestintä sekä viranomaisten vuorovaikutus ja 3) hyvinvointi ja tartuntatautien ehkäisy.

Tartuntatauteja käsittelevässä luvussa tarkastellaan muun muassa kaupunkisuunnittelun roolia pandemioiden ennaltaehkäisyn välineenä.

Tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa Helsingin yliopistosta nostaa esiin henkilöstön roolia.

– Pandemioita hoitavat ihmiset, ja inhimilliset voimavarat ovat kriisinhallinnan ja varautumisen kovaa ydintä. Kriisinhallinta vaatii jaksavia työntekijöitä, laaja-alaista osaamista, toimivaa tiedonvälitystä ja kykyä toimia luovasti yhteistyössä vakiintuneista käytännöistä poikkeavilla tavoilla, Sorsa sanoo tiedotteessa. 

Julkaisussa suositellaan, että inhimillisten voimavarojen riittävyydestä ja jaksamisesta tulee huolehtia aiempaa paremmin jo normaalioloissa tehtävillä päätöksillä.

Lue lisää: TTL: Koronapandemia lisäsi terveysalan henkilöstön kuormitusta

Viranomaisten parempaa yhteistyötä

Yksi keskeinen oppi on, että pandemia-aika heikensi päätöksenteon avoimuutta ja laadukasta päätöksenteon prosessia. Hallinnonalojen yhteistyössä ja koordinaatiossa oli vaikeuksia, eikä hyvän lainvalmistelun edellytyksistä pidetty kaikilta osin kiinni.

Suosituksena on, että viranomaisten välistä yhteistyötä harjoitellaan ja kriisinhallinnan koordinointia kehitetään.

Varautuminen edellyttää myös panostamista alueellisten valmiussuunnitelmien laatimiseen ja jatkuvuuden hallinnan toteuttamiseen. 

Julkaisua on ollut kirjoittamassa tutkijoita neljästä monitieteisestä hankkeesta, Se on osa strategisen neuvoston rahoittaman Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena -ohjelmaa, jonka tavoitteena oli vahvistaa suomalaisen yhteiskunnan kriisien parempaa ennakointia, ennaltaehkäisyä ja hallintaa sekä kriiseistä palautumista. 

Julkaisu esiteltiin ohjelman päätösseminaarissa maanantaina 4. marraskuuta.

Lue lisää: Kuka pelkää pandemiasopimusta?

Lue lisää: Paikoillanne, valmiina

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030