Mitä kuuluu adenovirusepidemialle?
Kiertävä adenoviruskanta on aiheuttanut tänä vuonna tavallista vaikeampaa taudinkuvaa.
Joko adenovirusepidemia on laantunut, tartuntatautilääkäri Santtu Heinonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?
– Kuluneen kevättalven aikana Suomessa on ollut varuskuntiin painottunut adenovirusepidemia. Adenovirusta kiertää sekä varuskunnissa että muussa väestössä käytännössä joka talvi, mutta sitä testataan yleensä vain erityistapauksissa kuten poikkeuksellisen vakavissa ja sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa.
Tänä talvena kiertävä adenoviruskanta on aiheuttanut tavallista vaikeampaa taudinkuvaa, ja useita varusmiehiä on joutunut sairaala- ja jopa tehohoitoon.
Uusia tapauksia todetaan edelleen, mutta niiden määrä vaikuttaa viime viikkoina kääntyneen laskuun. Osassa varuskunnista tilanne on rauhoittunut, eikä uusia tapauksia ole tullut useaan viikkoon. Samanaikaisesti yksittäisiä tapauksia on todettu uusissa varuskunnissa.
Adenoviruksen testaaminen on epidemian aikana keskittynyt varusmiehiin ja sairaalahoitoon joutuneisiin potilaisiin. Lieväoireisia ei yleensä testata. Ainakaan toistaiseksi ei kuitenkaan ole viitettä, että epidemia olisi merkittävällä tavalla levinnyt varuskuntien ulkopuolelle.
Minkä verran adenovirustartuntoja on ollut?
– Kaikki Suomessa todetut adenovirustartunnat ilmoitetaan automaattisesti tartuntatautirekisteriin. Laboratoriovarmennetut tapaukset muodostavat kuitenkin vain pienen osan oikeasta tartuntojen määrästä. Tammi–helmikuussa sinne ilmoitettiin noin 10–20 tapausta viikossa, mikä oli vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Maalis–huhtikuussa tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen tapausten määrä nousi ja on ollut noin 40–80 viikoittain, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tapauksia on todettu eri puolella Suomea, ja ne ovat yhdistyneet useaan eri varuskuntaan.
Mitkä virustyypit ovat olleet vallalla?
– Valtaosa sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden kannoista on tyypitetty THL:ssä, ja lähes kaikki tyypitetyt kannat ovat olleet adenovirus 7 -tyyppiä.
Lisäksi osa kannoista on tutkittu koko genomin sekvenoinnilla, ja kaikki sekvenoidut näytteet ovat olleet 7d-alatyyppiä. Kyseinen alatyyppi on myös aikaisemmissa julkaisuissa yhdistetty tavallista vakavampaan taudinkuvaan.
Millaisia oireita on ollut sairastuneilla?
– Sairaalahoitoon joutuneilla on yleensä ollut hengitystieoireita ja usein keuhkokuume. Lisäksi noin puolella potilaista on ollut maha-suolikanavan oireita. Muutamalla vaikeasti sairaalla potilalla on ollut myös hepatiittiin ja enkefaliittiin viittaavia oireita ja löydöksiä.
Miten tartuntoja torjutaan?
– Adenovirus leviää erityisesti pisara- ja kosketustartuntana samaan tapaan kuin muut hengitystievirukset. Tartuntoja torjutaan samoin kuin muita flunssaviruksia. Vältetään kontakteja oireisten henkilöiden kanssa, pestään käsiä ja oireiset kiinnittävät huomiota yskimistekniikkaan ja pitävät maskia, jos joutuvat liikkumaan muiden ihmisten parissa.