Mistä saa voimaa työhön?
Työterveyslaitoksen webinaarissa keskityttiin nuorten sote-alalla työskentelevien työhyvinvointiin.
Työterveyslaitoksen Mitä kuuluu hyvinvointialueiden työhyvinvoinnille -raportissa annetaan tilannekuva yhdentoista hyvinvointialueen työhyvinvoinnista syksyllä 2023, noin kymmenen kuukauden kuluttua siitä, kun alueet aloittivat toimintansa.
Tulosten mukaan jo vuosia jatkunut haastava tilanne – johon ovat kuuluneet sote-uudistus, koronapandemia, työvoimapula ja talousongelmat – on aiheuttanut epävarmuutta ja pitkittynyttä kuormitusta henkilöstössä.
Tutkimusprofessori Jaana Laitinen kertoi olevansa huolestunut erityisesti nuorten työntekijöiden mielenterveydestä ja työkyvystä. Nuorilla hän viittasi alle 30-vuotiaisiin.
– Vain 29 prosenttia nuorista sote-alan työntekijöistä kokee palautuvansa työstä hyvin, ja 38 prosenttia heistä kokee työkykynsä alentuneen, Laitinen kertoi.
Laitinen korosti, että nuoret työntekijät tarvitsevat tukea ammatilliseen kehittymiseensä.
– Nuorilla ei ole vielä samanlaista kokemusta ja rutiinia kuin vanhemmilla työntekijöillä. Valmentava johtaminen, arvostava palaute ja kiitos työstä suoriutumisesta ovat tärkeitä, Laitinen muistutti.
Hyvä perehdytys olennaista
– Työkyvystä huolehtiminen on osa ammattitaitoa. Siihen on tärkeä panostaa heti ensimmäisestä työvuodesta lähtien, sanoi Työterveyslaitoksen erikoistutkija Eveliina Korkiakangas .
Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan työhyvinvointiinsa. Kuitenkaan se ei ole vain yksilön asia, vaan myös työyhteisön ja johdon.
Korkiakangas painotti hyvän perehdyttämisen merkitystä. Siihen pitää löytää riittävästi aikaa kiireisen arjen keskellä.
Tiedollisen ja taidollisen tuen lisäksi myös emotionaalinen tuki kokeneilta konkareilta nuoremmille on tärkeää.
– Työkaverit, yhteishenki ja hurtti huumori ovat tärkeitä voimavaroja, Korkiakangas totesi.
Työpuntari-sarjaan kuuluva webinaari järjestettiin 10. lokakuuta. Työpuntari on Työterveyslaitoksen yhteiskunnallinen foorumi, jossa ruoditaan työelämän tärkeitä kysymyksiä. Tänä vuonna se keskittyy sote-alan työhyvinvointiin.