Terveydenhuolto

Mikä saa Nohynekin jaksamaan?

Julkisuus on tuonut THL:n Hanna Nohynekille mukanaan paljon kivaa, mutta myös someraivoa ja uhkauksia. 

Sari Kosonen

Marraskuun loppuun mennessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut koronatilanteesta noin 650 päivittäistä katsausta. Lausuntoja on annettu yli 200. Media- ja väestöinfoja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa on ollut yli 80, ja THL:n omia mediainfoja on striimattu yli 20. Haastatteluja aiheesta on ollut valtava määrä.

Ylilääkäri, rokotetutkija Hanna Nohynek on ollut koronapandemian aikana yksi THL:n näkyvimmistä hahmoista. Hän kertoi kokemuksistaan lääkäriliittojen luottamusmiespäivässä.

– Emme osanneet ennakoida sitä, että media meni ylikierroksille melko välittömästi sen jälkeen, kun tiedot ensimmäisistä tartunnoista saapuivat. Tähän vaikutti se, että epidemia levisi odotettua nopeammin, ja kunnollista tietoa sairastuneisuudesta saatiin hitaasti.

Vallitseva tunnetila sekä Suomessa että maailmalla oli suuri pelko.

– Tuntui, että ihmiset eivät pystyneet suhtautumaan kulkutautiin objektiivisesti. Tuntui myös, että korona-asiantuntijoita löytyi kuin sieniä sateella.

Toisaalta rokotekehitys oli yllättävän nopeaa, mikä on helpottanut tilannetta huomattavasti.

– Toistaiseksi rokotteet ovat tuottaneet erinomaisen, joskaan eivät täydellistä suojaa vakavia tautimuotoja vastaan. Suurin haaste tällä hetkellä on, miten voimme välttää sulut, jos tautitilanne vielä pahenisi huomattavasti. Ainakin nuorten ja talouden näkökulmasta lockdowneista on enemmän haittaa kuin hyötyä, Nohynek sanoi.

Stadin friiduksi ja Vuoden Eevaksi

Nohynek on ollut julkisuuden valokeilassa pandemian puhkeamisesta saakka. On täytynyt miettiä omaa mediasuhdetta.

Työhön liittyvä julkisuus on ollut hänelle helpompaa kuin persoonaan liittyvä. Hän on palvellut mediaa hyvin, mistä on osoituksena muun muassa terveystoimittajilta viime vuonna saatu Hyvän tiedon omena -tunnustuspalkinto.

Persoonaan liittyvää julkisuutta Nohynek on miettinyt enemmän. Hän teki pandemian alkuvaiheessa päätöksen, että kertoo julkisesti sairastaneensa koronan.

– Ajattelin, että kertomalla omasta kokemuksestani lisään tietoisuutta taudinkuvasta. Mutta äkkiä huomasin olevani monissa lehdissä omana persoonana.

Lue myös

– Julkisuus on tuonut minulle mukaan paljon kivaa. Minut valittiin Stadin friiduksi, Vuoden Eevaksi ja sain kutsun Elämäni biisi -ohjelmaan. Sain myös kunnian valita tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan.

Viestien takia viisi rikosilmoitusta

Julkisuus on toisaalta tuonut mukanaan myös kielteistä palautetta ja someraivoa.

– Väestöterveys on aina myös politiikkaa. Pandemian aikaiset päätökset vaikuttavat syvästi yhteiskuntiin ja ihmisten elämään. Olemme THL:ssä joutuneet monesti puolustelemaan valittuja kantoja. Erilaisia tulkintoja on ollut muun muassa kansallisesta rokotusstrategista ja nyt esimerkiksi neljänsien rokoteannoksien kohderyhmistä.

– Olen saanut paljon vihamielisiä viestejä koronankieltäjiltä ja rokotteiden vastustajilta. Olen joutunut tekemään viisi rikosilmoitustakin, Nohynek kertoi.

Kun ikävyyksiä ilmaantuu, hän muistelee myönteistä palautetta. Siitä hän saa voimaa. Yhtenä hienoimmista saamistaan tunnustuksista hän pitää suurikokoista graffitia, joka on ilmestynyt Myyrmäen uimahallin seinään. Siinä lukee NOHYNEK.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030