Terveydenhuolto

Mikä on kokemusasiantuntijan juridinen asema?

Hyvinvointialueilla toimii yli tuhat kokemusasiantuntijaa. Heidän tehtäväkenttänsä ulottuu mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä somatiikassa tehtävästä vertaistyöstä esimerkiksi sairaalarakennusten suunnitteluun.

Ulla Ora

Mikä on kokemusasiantuntijoiden juridinen asemansa terveydenhuollossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n hankepäällikkö Tanja Hirschovits-Gerz?

– Lain mukaan hyvinvointialueiden asukkailla on oikeus vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan, mikä sisältää asukkaiden osallistamisen. Sen vuoksi kokemustietoa on alettu hyödyntää aiempaa monipuolisemmin.

– Kokemusasiantuntijat työskentelevät hyvin erilaisissa tehtävissä, ja heidän juridinen asemansa vaihtelee. Osa heistä on vapaaehtoisina kehittäjäasiakkaina, osa on palkkioperusteissa työtehtävissä ja osa palkatuissa työsuhteissa. Joillakin kokemusasiantuntioilla on sosiaali- ja terveysalan koulutus.

Miten heidän roolinsa, vastuunsa ja velvollisuutensa on määritelty?

– Sekin vaihtelee paljon hyvinvointialueilla. Osa alueista kouluttaa kokemusasiantuntijat ja palkkaa heidät itse. Joillakin alueilla kokemusasiantuntijat tulevat järjestöjen, kuten potilasjärjestöjen, kautta. Tällöin järjestöt toimivat heidän ohjaajinaan ja kouluttajinaan. Kokemusasiantuntija voi tulla tehtävään myös yksityishenkilönä tai yrityksen kautta.

Miten kokemusasiantuntijoiden potilastiedon käsittely tapahtuu hyvinvointialueilla?

– Työtehtävän vaativuus ja status määrittelevät mahdollisuuden käsitellä potilastietoja. Vaikka kokemusasiantuntija olisi osa työyhteisöä, ei se tarkoita pääsyä asiakastietoihin. Pääsääntöisesti pääsy asiakastietojärjestelmiin on hyvin rajattua, kaikki sote-ammattilaisetkaan eivät pääse kaikkiin tietoihin.

Kuka vastaa kokemusasiantuntijoiden koulutuksesta, ja miten se todennetaan?

– Kokemusasiantuntijan koulutus vaihtelee paljon, ja kokemusasiantuntijana voi toimia eri tehtävissä myös ilman koulutusta. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella koulutus kestää lukuvuoden. Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnossa on koulutuskokonaisuus kokemusasiantuntijana ja vertaisena toimimiseen. Myös ammattikorkeakouluissa tarjotaan eri pituisia koulutuksia.

Mitä kaikkea heidän koulutuksensa sisältää?

– Koulutuksen tavoitteena on antaa kokemusasiantuntijalle ymmärrys, jonka avulla hän voi suhteuttaa oman kokemuksensa tulevaan auttamistyöhön. Koulutuksessa työstetään muun muassa omaa kuntoutumistarinaa tai palvelukokemusta. Lisäksi osallistujat saavat eväitä eri työtehtävissä toimimiseen.

Miten kokemussiantuntijoiden palkkaus määritellään?

– Palkkauksen määrittelyssä on eroja hyvinvointialueilla. Palkkaus riippuu tehtävänkuvasta, koska kokemusasiantuntijan oma koulutustausta on usein muualla kuin terveydenhuollossa. Työn vaativuus ja vastuukysymykset on tärkeä huomioida palkkio- ja palkkausperusteissa. Monilla hyvinvointialueilla on palkkiosuositukset erilaisiin tehtäviin.

Onko kokemusasiantuntijoiden työn vaikuttavuutta tutkittu, ja mitä tuloksia on saatu?

– Kokemusasiantuntijoiden työn vaikutuksia ja vaikuttavuutta on jo jonkin verran tutkittu, ja tutkimuksia on käynnissä. Aiheeseen liittyen on tehty opinnäytetöitä ja muutamia väitöskirjoja sekä useita tutkimusartikkeleita. Niiden perusteella terveyspalveluita tulee kehittää niin, että asiakkaat otetaan mukaan.

– Tuoreen tutkimusartikkelin mukaan terveydenhuollon ammattilaiset kokevat, että kokemusasiantuntija työparina on voimaannuttava. Kokemusasiantuntijat myös valmentavat ammattilaisia ymmärtämään asiakkaan näkökulmaa.

Lue lisää: Kokemusasiantuntijat tehostavat työtä

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030