Mehiläinen värvää suomalaisia hoitoon Viroon
Ensimmäinen iso toimija, joka markkinoi EU:n potilasdirektiivin tarjoamia mahdollisuuksia.
Mehiläinen on ryhtynyt markkinoimaan suomalaisille mahdollisuutta hakeutua hoitoon Viroon, omistamiinsa Meliva-nimellä toimiviin lääkärikeskuksiin.
Kyse on EU:n potilasdirektiiviin perustuvasta hoidosta, josta voi hakea korvausta Kelalta.
Mehiläinen on muun muassa tehnyt Iltalehden kanssa kaupallisen yhteistyön artikkelin, advertoriaalin, jossa kerrotaan Tallinnassa napatyräleikkauksessa käyneestä Markosta.
Lisäksi se on perustanut internet-sivuston hoitoonviroon.fi, jossa kerrotaan Viroon hoitoon hakeutumisen ja Kelalta korvauksen hakemisen käytännön seikoista.
Mehiläisellä on myös hoitokoordinaattoreita, jotka auttavat ja opastavat asiassa.
Korvausta Kelasta
Reilun puolentoista vuoden ajan suomalaiset ovat voineet hakeutua kiireettömään hoitoon EU/Eta-maahan, Sveitsiin, Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin niin, että Kela tietyin edellytyksin korvaa kustannukset.
Palvelun on kuuluttava terveydenhuollon palveluvalikoimaan Suomessa, ja se olisi tullut antaa vastaavassa tilanteessa julkisessa terveydenhuollossa. Hoitoon tarvitaan lähete.
Kustannukset korvataan enintään siihen määrään saakka, mitä vastaava palvelu olisi maksanut kotimaan julkisessa terveydenhuollossa. Hoito maksetaan ensin itse ja korvausta haetaan Kelasta jälkikäteen. Kelasta voi saada etukäteen arvion siitä, onko korvausta mahdollista saada.
– Kun potilasdirektiivi tuli voimaan, meille oli luontevaa rakentaa siihen potilasta parhaiten palvelevat hoitoprosessit, kertoo liiketoimintajohtaja Andreas Taalas Mehiläisestä.
Ei vielä valtavirtaa
Melko harva suomalainen on toistaiseksi käynyt hoidossa ulkomailla potilasdirektiivin nojalla. Kela kertoi Lääkärilehdelle kesäkuussa, että ainakin viime vuonna kasvu oli vähäistä.
3,5 vuotta Virossa toimineella Mehiläisellä uskotaan potilasmäärän maltilliseen kasvuun ja tehdään sen eteen töitä.
Päiväkirurgisia leikkauksia tehdään Tallinnan keskustassa sijaitsevassa Meliva Rävala -yksityissairaalassa.
– Ulkomailla on aika vähän suomalaisia toimijoita. On hyvä, että jokin suomalainen toimija pyrkii mahdollistamaan hyvän ja laadukkaan hoidon myös ulkomaan vaihtoehdosta kiinnostuneille asiakkaille. Yhteiskunnan kannalta toimenpiteen suora kustannus on enintään sama kuin julkisella annetun hoidon kustannus, Taalas perustelee.
Mehiläisen Tallinnassa omistamalla Meliva Rävala -lääkärikeskuksessa työskentelee joitakin suomea puhuvia ja Suomen terveydenhuoltoa tuntevia lääkäreitä, joille suomalaiset potilaat ohjataan. Täysin suomenkielistä palvelua ei kuitenkaan taata.
Ensi vuonna ehkä joitakin satoja potilaita
Suurin osa potilaista hakeutuu hoitoon omatoimisesti, eikä Mehiläisellä ole tilastotietoa siitä, kuinka usein suomalaisia asioi sen omistamilla lääkäri- tai hammaslääkäriasemilla. Leikkaushoitoja seurataan tarkemmin.
Viime vuonna Meliva Viro -klinikalla leikattiin parikymmentä suomalaista. Tänä vuonna on jo hoidettu nelisenkymmentä suomalaista. Taalas arvioi, että ensi vuonna hoidettavia on ehkä joitakin satoja.
– Melkein aina potilaat ovat käyneet Suomessa lääkärillä, hoidon tarve on todettu ja he ovat leikkausjonossa, Taalas kertoo.
Tallinnassa hoitoon pääsee nopeammin kuin kotimaan julkisessa terveydenhuollossa.
– Toimenpiteiden korvattavuuden päättää aina hyvinvointialue. Mehiläisessä pystymme kuitenkin arvioimaan potilaalle korvauksen saamisen todennäköisyyttä, ja toistaiseksi tässä on onnistuttu. Osa potilasta hakeutuu hoitoon myös itsemaksavana.
– Uskon, että kiinnostus tulee kasvamaan, mutta kyllä ulkomaille hoitoon hakeutumisessa on aina kynnys, hän sanoo.
Taalas ei usko, että ulkomaiset potilaat olisivat koskaan kovin suuri osa Viron liiketoiminnasta.
– Paremminkin he ovat yksi asiakasryhmä muiden joukossa.
Valtaosin Meliva Viron asiakkaat ovat paikallisia: vuositasolla lääkärikäyntejä on Virossa noin 330 000.
Lääkärilehti tiedusteli myös Pihlajalinnan ja Terveystalon aikeita ryhtyä vastaavaan toimintaan. Pihlajalinnasta vastattiin ykskantaan, että Pihlajalinnalla ei ole palvelutuotantoa ulkomailla.
Terveystalosta kerrottiin, että se keskittyy toistaiseksi tarjoamaan ja tuottamaan terveydenhuollon palveluja Suomessa. Lisäksi se tarjoaa työterveyspalveluja Ruotsissa tytäryhtiönsä kautta.