Mauri Kunnas tarttuu lasten lääkärikirjojen vaiettuun aiheeseen
Tassulan lapsissa on mukana mielen sairaudet.
Kirjailija Mauri Kunnas käsittelee lasten sairauksia ja niitä hoitavaa lääkärikuntaa lämpimän humoristisella katseellaan. Tassulan lasten lääkärikirja (Otava) ilmestyi huhtikuussa ja on suunnattu lapsille ja perheille.
Mukana ovat tutut riesat, eli korvatulehdukset, flunssat ja pyörällä kaatumiset. Niiden rinnalle on tuotu uudempia, ajallemme ominaisia ilmiöitä, kuten peliriippuvuutta ja jaksamisen haasteita.
Hansu pelasi yömyöhään eikä olisi malttanut millään lopettaa. Nyt väsyttää ja päätäkin särkee. – Miksi koulun pitää alkaa niin aikaisin? hän ihmettelee. – Ja mikä tunti nyt oikein on?
Erikoislääkäreitä esittelevällä aukeamalla Kunnas nostaa silmälääkärin, korvalääkärin, kirurgin ja hammaslääkärin lisäksi esille psykiatrin, joka on "erikoistunut mielen sairauksiin".
Lastenpsykiatreja ei ole erikseen mainittu, mutta pieneksi käynyt ammattikunta voi silti olla tästä huomiosta mielissään. Kunnaksen lastenkirjoista tulee usein klassikoita, joita luetaan sukupolvesta toiseen. Siksi se, että mielenterveys on tasavertaisesti esillä muiden sairauksien rinnalla, on merkittävää. Ja toivottavasti murentaa stigman viimeisiäkin rippeitä.
Tämä myös poikkeaa lapsille suunnattujen lääkärikirjojen konventioista, joissa painopiste on ollut infektioissa, tapaturmissa ja suun terveydessä.
Lääkäri kurkkii kurkkuun ja korviin, mittaa kuumetta, määrää lääkkeitä ja lepoa. Terveystarkastuksessa mitataan paino ja pituus, tarkistetaan näkö ja tietysti annetaan rokotus.
Mielenterveyden ongelmat ovat loistaneet poissaolollaan. Poikkeuksena sääntöön on Pupu Tupuna neuvolassa (Sanoma 1988), jossa terveydenhoitaja kysyy äitipupulta, miten tämä jaksaa ison lapsikatraan kanssa.
Rajaus tuttuihin, useimpia lapsiperheitä koskettaviin asioihin, on ymmärrettävää. On kuitenkin hyvä, että kuva siitä, mihin terveydenhuollosta voi saada apua, monimuotoistuu.
Ehkä sitä mukaa perheet myös osaavat ja uskaltavat hakeutua avun piiriin näiden asioiden kanssa aiemmin, eikä vasta viimeisenä oljenkortena tai tyrkättyinä.
Toivottavasti heidät osataan siellä myös kohdata ja ottaa vastaan.