Terveydenhuolto

Maria Löfgren nousi Akavan johtoon 

Myös Lääkäriliitto tuki Löfgreniä keskusjärjestön uudeksi puheenjohtajaksi.

Sari Kosonen

Akavan liittokokous valitsi uuden puheenjohtajan tänään 14. marraskuuta Helsingissä. Akavan nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder ilmoitti kesäkuussa, että hän jättää tehtävänsä syksyllä kesken kautensa. Puheenjohtaja valittiin nyt Fjäderin kauden loppuosalle toukokuun 2024 liittokokoukseen asti.

Ehdokkaina puheenjohtajaksi olivat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren ja Tekniikan akateemiset Tekin toiminnanjohtaja Jari Jokinen. Jokainen jäsenjärjestö teki toimielimissään päätöksen, ketä ehdokasta se kannattaa. Liittojen valitsemat liittokokousedustajat äänestivät puheenjohtajavaalissa ja käyttivät kokouksessa liittonsa äänimäärää, joka perustuu jäsenmäärään.

Lasikatto murtui

Maria Löfgren voitti puheenjohtajavaalin äänin 514–383. Näin hän tuli rikkoneeksi yhden lasikaton, sillä koskaan aiemmin työmarkkinakeskusjärjestön johdossa ei ole ollut nainen.

Lääkäriliitto äänesti Löfgreniä. Liiton puheenjohtaja Niina Koivuviita uskoo Löfgrenin vievän Akavaa kohti uudenlaista toimintakulttuuria.

– Löfgrenillä on vankka työmarkkinakokemus. Toivomme, että hänen johdollaan myös terveyspolitiikka nousee entistä tärkeämmäksi Akavan prioriteeteissa. On myös tärkeä arvo, että ensimmäistä kertaa keskusjärjestön puheenjohtajaksi valittiin nainen, Koivuviita sanoo.

Avoimuus on tärkeää

Löfgren piti kokouksessa puheen, jossa hän korosti avoimuuden ja yhteistyön merkitystä.

Lue myös

– Miten saamme ihmiset kiinnostumaan siitä, mitä teemme? Vastaukseni on, että kuulemalla toisiamme aiempaa paremmin. Erilaisten näkemysten tunnistaminen edistää kykyä uudistua. Nuoret ja opiskelijat on otettava entistä vahvemmin mukaan valmistelemaan ja linjaamaan akavalaisia tavoitteita.

Löfgrenin mukaan Akavan merkittävimmät vaikuttamisen kysymykset liittyvät työelämään, osaamiseen ja sosiaaliturvaan. Työelämään liittyvää lainsäädäntöä tulee kehittää ja työriitojen sovittelujärjestelmää uudistaa. Hän haluaa kiinnittää huomiota myös muun muassa työhyvinvointiin: työ ei saa olla kenellekään liian kuormittavaa.

Akava on korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, jolla on 36 jäsenliittoa. Akavan liittoihin kuuluu noin 615 000 jäsentä, joista noin 116 000 on opiskelijajäseniä.

Akavan puheenjohtajan tehtävä on kokopäivätoiminen. Puheenjohtaja johtaa Akavan hallitusta ja toimistoa. Hän on Akavan edustaja julkisuudessa ja useissa työryhmissä sekä vastaa sidosryhmäsuhteista ja edunvalvontatoiminnasta. 

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030