Maria Löfgren ajaa korkeasti koulutettujen asiaa
Akavassa huomiota sote-asioihin ja jäsenliittojen välille lisää liimaa.
Akavan tuore puheenjohtaja Maria Löfgren tunnustaa olevansa perfektionisti.
– Vaadin liikaa itseltäni ja teen liian paljon. Nyt pitää muistaa, että on olemassa myös kohtuullisen kokoinen organisaatio, joka osaa ja auttaa.
Sosiaali- ja terveydenhuolto on Löfgrenin mukaan kivijalka koko yhteiskunnalle ja hyvinvoinnille. Se on yhdenvertaisuuden perusta.
Tällä hetkellä Akavassa ei työskentele sellaista henkilöä, joka olisi ikään kuin korvamerkittynä sote-asioiden hoidolle. Tehtävien hoitaminen on vastuuhenkilön toimivapaan vuoksi jakautunut usealle.
– Akavan pitää kiinnittää vahvasti huomiota sote-asioihin, ja olisi hyvä olla henkilö, jolla nämä tehtävät olisivat pysyvästi.
Hyvinvointi luo kilpailukykyä
Kannattaako korkeasti koulutettujen etua edes ajaa?
– Se, että tehdään edunvalvontaa, tarkoittaa myös sitä, että jäsenet voivat työssään hyvin. Tarvitaan koulutus- ja etenemismahdollisuuksia. Edunvalvonnalliset kysymykset luovat koko rakkaan maamme kilpailukyvyn edellytykset.
Akavan jäsenet ovat usein yhteiskunnan avaintehtävissä, lääkärit mukaan lukien.
– Jos hyvinvointi ei ole kunnossa, ei ole kilpailukykyä.
Löfgren kokee, että yli 26 vuoden kokemus on ajanut hänet hyvin sisään tehtävään. Tässä ajassa hänelle on muodostunut hyvät kontaktit työmarkkinapuoliin yli keskusjärjestörajojen sekä työnantajien edustajiin ja yhteiskunnallisiin päättäjiin. Viestinnän merkitys korostuu.
– Ensimmäisen viikon perusteella voin sanoa, että Akavan puheenjohtajaan otetaan hyvin tiiviisti yhteyttä yhteiskunnan johtopaikoilta.
Liitot eivät tunne toisiaan
Akava tuntuu monelle tärkeältä, mutta etäiseltä.
Löfgrenille on muodostunut tänä syksynä sellainen käsitys, että liitot eivät ole kärryillä toistensa asioista. Ammattikunnat eivät tiedä mitä toiset tekevät. Löfgren peräänkuuluttaa sisäistä vuoropuhelua Akavassa ja uskoo, että kaikkien asiaa on mahdollista ajaa.
– Paljon parempaan yhteenkuuluvuuteen päästään sillä, että lisätään sisäisen vuoropuhelun määrää silloin, kun asiat ovat valmistelussa.
Akava on korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, jolla on 36 jäsenliittoa. Akavan liittoihin kuuluu noin 615 000 jäsentä, joista noin 116 000 on opiskelijajäseniä. Löfgrenin mukaan asiantuntemusta löytyy kaikista liitoista, isoista ja pienistä. Kaikkien osaaminen kytkeytyy toisiinsa.
– Haluan olla vaikuttamassa siihen, että kaikki kokevat akavalaisen päätöksenteon olevan avointa ja läpinäkyvää. Tämä onnistuu sillä, että päätökset tehdään vasta sitten, kun ne on kunnolla valmisteltu ja ihmisiä kuultu. Väkisin läpirunnomalla ei tule hyvää.
Pöytien pyyhkiminen ei kuulu lääkärille
Aiemmin Löfgren toimi toiminnanjohtajana Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestössä Jukossa. Lääkäreiden työajan käyttäminen muuhun kuin lääkärin työhön tuntuu Löfgrenistä vähintään hämmentäviltä.
– On aivan järjetöntä ajatella, että ihmiset, joilla on vuosikausien rankka ja vaativa koulutus takana, käyttävät aikaa tuskaillen jonkin it-systeemin kanssa, kopioivat papereita tai pyyhkivät pöytiä.
Tuleva vuodenvaihde on jo Löfgrenin mukaan jo ennakkoon historiallinen.
– Valtaosa lääkäreistä siirtyy hyvinvointialueille töihin. Tämä on tarkka paikka, myös edunvalvonnan suhteen.