Terveydenhuolto

Lukureseptejä neuvoloista Keski-Suomessa

Lukulääkkeiden tarkoituksena on tukea lapsen kielen kehitystä.

Ulla Toikkanen

Perheille annetaan Keski-Suomen neuvoloissa lukureseptit ikäkausitarkastuksissa, kun käydään läpi lasten kielen kehitystä. Tarkoituksena on kannustaa lapsia ja perheitä lukemaan.

Jokaisesta kirjastosta löytyvät reseptien mukaiset kirjasarjat. Kullekin ikäkaudelle on omat reseptinsä, joissa on neljä vinkkiä ikäkaudelle sopivasta kirjasarjasta. Keski-Suomen kirjastojen ammattilaiset ovat laatineet lukuvinkit resepteihin.

Suosituksen mukaan lukulääkettä nautitaan 1–4 kertaa viikossa yhdessä vanhemman tai muun aikuisen kanssa, kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelupäällikkö Tiina Kelin.

Lukureseptit ovat hänen mukaansa osa Keski-Suomen kulttuurineuvolatoimintaa. Siinä vanhempia opastetaan tekemään ja kokemaan taidetta yhdessä lapsen kanssa. Lisäksi neuvolasta annetaan tietoa vauvaperheille lastenkulttuuripalveluista ja -tapahtumista.

Kehittävät myös vuorovaikutusta

Yhtenä lukureseptien tavoitteena on varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen.

– Tiedetään, että lukutaito on heikentynyt. Lukeminen ja loruttelu kehittävät vuorovaikutustaitoja sekä tukevat varhaista vuorovaikutusta ja kielen kehitystä, Kelin sanoo.

Hän uskoo, että selkeästi merkityt, ikätasoa vastaavat kirjasarjat auttavat vanhempia etsimään sopivaa lukemista lapsille. 

Lapsen kielellistä kehitystä seurataan jokaisella neuvolakäynnillä. Reseptien sisällön päivitystä tarkastellaan, kun kirjastojen valikoimat muuttuvat.

– Toimintaa on ilman muuta tarkoitus jatkaa, etenkin jos palautteen perusteella asiakkaat pitävät siitä.

Lue lisää: En syö!

Lue lisää: Neuvolatoiminta täyttää sata vuotta

Lue lisää: Lääkärin rooli neuvolatyössä muuttuu

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030