Terveydenhuolto

Liikkuvat kirurgian yksiköt tulevat joka puolelle Suomea

Toimintaa harjoiteltiin Turun seudulla.

Tiiamari Pennanen
Adobe

Suomessa otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön kansalliset liikkuvat kirurgian yksiköt äkillisten kriisitilanteiden ja onnettomuuksien varalle. Ne auttavat, kun potilaita on paljon ja tarvitaan henkeä pelastavaa kirurgiaa sairaalan ulkopuolella.

Mobiilikirurgian yksikköjä tulee jokaiselle viidelle yhteistyöalueelle. Länsi-Suomessa toimintaa harjoiteltiin syyskuun alussa.

Varusteluna on täysi leikkaussali mutta tavallista kevyempänä. Tavoitteena on, että yksikkö pystyy toimimaan mahdollisimman itsenäisesti tilanteessa, kun ollaan kaukana sairaalasta.

Tiimi koostuu tyypillisesti kymmenestä henkilöstä, mukaan lukien ortopedi ja pehmytkudoksia leikkaava kirurgi.

– Tiimin tarkoitus on voittaa aikaa kuljetukselle ja tunnistaa potilaat, jotka vaativat nopeaa kirurgista hoitoa paikan päällä, kertoo yhteistyöalueen valmiusylilääkäri Karri Kirjasuo .

Työskentely liikkuvassa ympäristössä vaatii Kirjasuon mukaan kirurgilta tavallista enemmän paineensietokykyä, epävarmuuden sietoa ja toimimista oman mukavuusalueen ulkopuolella. Onnettomuustilanne myös haastaa lääketieteellistä päätöksentekoa.

­­– Paikan päällä joutuu tekemään kovia päätöksiä. Olennaista on, että pystyy toimimaan ryhmässä ja tiimi pelaa hyvin yhteen.

Uusi kansallinen konsepti

Erilaisia paikallisia liikkuvia kirurgiankin yksiköitä on Suomessa ollut ennenkin, mutta ei vastaavaa yhtenäistä kansallista konseptia.

Yhtenäisestä kalustosta huolehtii huoltovarmuuskeskus sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksessa. Paikalliset erityispiirteet otetaan varustelussa huomioon.

Länsirannikolla haastetta tuo meren läheisyys ja vilkas matkustaja- ja rahtiliikenne. Seuraavat harjoitukset tulevatkin painottumaan merelliseen suuronnettomuuteen, kertoo Kirjasuo.

– Jos on paljon vammapotilaita saaristossa, kuljetuskapasiteetti tule varmasti haasteeksi.

Kirjasuo on tyytyväinen ensimmäiseen harjoitukseen, joka tehtiin tällä kertaa kuivalla maalla. Harjoituksessa yksikkö pakattiin pakettiautoon ja peräkärryyn, ja se lähti Tyksin pihasta kohti Uuttakaupunkia.

­– Aina käytännön harjoitus tuo paljon kehityskohteita ja nähdään pieniä puutteita, mutta kyllä ryhmä on ihan toimintakykyinen jo nyt, hän toteaa.

Yksiköiden tulee olla käytössä yhteistyöalueilla ensi vuoden alusta.

Lue lisää: Paikoillanne, valmiina

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030