Leikkaukset surettavat Kemissä – pelkona asiantuntijoiden pako
Merkittävin Länsi-Pohjan keskussairaalaa koskeva leikkaus on synnytysten lakkauttaminen.
Hallituksen kehysriihessä kaavailemat leikkaukset aiheuttavat hämmennystä ja huolta Meri-Lapin alueella.
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että synnytykset Kemissä lakkautettaisiin jo ensi vuoden alussa. Asiasta päätetään maanantain kokouksessa. Kehysriihi lakkauttaisi Kemin synnytykset ensi vuoden lopussa. Sairaalassa on vuosittain noin 400 synnytystä.
Synnytys- ja naistentautien ylilääkäri Pia-Hannele Wittaniemi on tilanteesta surullinen. Hänen mielestään synnytykset ovat keskussairaalan ydinosaamista.
– Leikkaus tarkoittaisi päivystävän gynekologin tehtävän loppumista. Tässä ei huomioida, että päivystävä gynekologi hoitaa synnytysten lisäksi raskaana olevien hätätilanteita.
Jos kaavailut leikkaukset menevät läpi, raskauteen ja synnytyksiin liittyvät akuutit tilanteet joudutaan hoitamaan yli sadan kilometrin päässä joko Oulussa tai Rovaniemellä.
Hoito siirtyy tien päälle
Wittaniemen mukaan uudistuksen jälkeen yhä useampi akuutti tapaus siirtyy tien päälle. Ensihoitajia tarvitaan lisää, vaikka heistä jo nyt on pula. Meri-Lappiin suunnitellaan jopa kahden uuden ensihoitoyksikön perustamista.
– Olen sanonut paikkakunnalle jääville kätilöille, että kouluttautukaa nopeasti ensihoitajiksi. Moni haluaa kuitenkin jäädä paikkakunnalle, koska perhe on täällä.
Wittaniemi ei usko kehysriihen leikkausten tuovan säästöjä, joiden vuoksi niitä tehdään, koska esimerkiksi yksi ensihoidon uusi yksikkö voi maksaa jopa miljoona euroa.
Lisäkustannuksia voi syntyä myös siitä, että hyvinvointialue haluaa siirtää synnytykset Rovaniemelle, vaikka Ouluun on lyhyempi matka ja paremmat liikenneyhteydet moottoritien vuoksi.
Asiantuntijoiden pakeneminen huolestuttaa
Vuoden 2026 alussa Kemistä on tarkoitus lopettaa myös ympärivuorokautinen leikkaussalitoiminta. Päiväkirurgia paikkakunnalle sen sijaan jää.
– Tämä herättää pelon siitä, että asiantuntijat lähtevät mielekkäämmän työn perässä muualle. Itse ainakin jään paikkakunnalle, mutta pelkään sitä, että oman alani muut lääkärit lähtevät muualle ja jään tänne yksin, sanoo Wittaniemi.
Hänen mukaansa Kemissä sairaala on joustava työnantaja. Esimerkiksi myös erikoistuvat lääkärit voivat tehdä 50 prosenttista osa-aikatyötä. Tämä on tärkeää etenkin perheellisille.
Meri-Lapissa, Kemin ja Tornion alueella, asuu saman verran ihmisiä kuin Rovaniemellä, joten Lapin hyvinvointialueella on edelleen tarve kahdelle keskussairaalalle.
Kemin sairaalan synnytysosastolle tulee akuuteissa tilanteissa synnyttäjiä myös Ruotsin puolelta Haaparannalta, koska synnytyssairaaloiden määrää on vähennetty myös Ruotsissa.
– Kyllä tässä tulee mieleen, että perheen perustamista ei arvosteta. Vaikka syntyvyys laskee, meidän alueellamme on paljon monisynnyttäjiä, joiden synnytysajat ovat lyhyitä. Yleensä tien päällä synnyttäminen on pelottava kokemus, ja voidaan kysyä, onko tätä päivää, että mennään siihen suuntaan, hämmästelee Wittaniemi.