Terveydenhuolto

Lehmänmaidon välttäminen varhaislapsuudessa ei alenna D-vitamiinitasoa

Lehmänmaitoallergia on tavallisin allergia imeväisikäisillä Suomessa.

Ulla Ora

Vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan varhaislapsuuden lehmänmaidon välttäminen ruokavaliossa ei heijastu ruokavalioon nuoruusiässä. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista nuorista myös D-vitamiinitaso oli tavoitetasolla.

Husin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa on selvitetty maitotuotteiden käyttöä ja D-vitamiinitasoja 15–18-vuotiailla nuorilla, joilla oli imeväisenä todettu lehmänmaitoallergia.

Tutkimuksessa verrattiin maidolle siedättyneitä entisiä allergikkoja kahteen verrokkiryhmään.

Maitotuotteet voi palauttaa ruokavalioon

Potilastyössä on havaittu, että lehmänmaitoallergisilla potilailla maidon uudelleenaloitus voi epäonnistua, vaikka allergia on seurannassa ruoka-ainealtistuksen perusteella hävinnyt.

– Tutkimuksemme perusteella ei havaittu, että lehmänmaitotuotteiden välttäminen olisi jatkunut, jos nuori sietää maitoa. Tämä voi selittyä muun muassaa vuosina 2008–2018 toteutetulla allergiaohjelmalla, jonka tavoitteena oli allergiaterveys eli mahdollisimman normaali elämä allergioista huolimatta, sanoo erikoislääkäri Sonja Piippo tiedotteessa.

Suomessa maitotuotteet ovat D-vitaminoituja, ja aikaisempien tutkimusten mukaan maitotuotteet ovat suurin D-vitamiinilähde ruokavaliossa.

Nestemäisten maitotuotteiden käyttö jäi alle kansallisen ravitsemussuosituksen (vähintään puoli litraa päivässä) 57 prosentilla kaikista tutkituista. Siitä huolimatta D-vitamiinitaso oli tavoitetasolla lähes kaikilla eli 93 prosentilla tutkimukseen osallistuneista.

Lue lisää: Allergeenista tuoksukin siitepölyä kulkeutunut Suomeen

https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/syntymavuodenaika-vaikuttaa-astman-ja-allergisen-nuhan-kehittymiseen/

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030