Lastenosastoilla jo potilaita RS-viruksen vuoksi
Hus tarjoaa vasta-ainetta vastasyntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.
RSV-kausi on Suomessa alkanut. Husin sairaaloissa on ollut jo lapsipotilaita, jotka kärsivät RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeuksista.
RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. Hus tarjoaa RS-virusta vastaan kehitettyä vasta-ainetta vastasyntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.
Hus tarjoaa nirsevimabia vastasyntyneille kaikissa synnytyssairaaloissaan. Sitä tarjotaan marraskuun ajan ajanvarauksella Uudessa lastensairaalassa, Jorvin sairaalassa ja Hyvinkään sairaalassa alle yksivuotiaille RSV-taudin riskiryhmiin kuuluville ennenaikaisesti syntyneille lapsille sekä lapsille, joilla on Downin oireyhtymä.
Muille riskiryhmille, kuten sydänsairautta tai vaikeaa immuunivajetta sairastaville lapsille, nirsevimabia tarjotaan sairauden hoidosta vastaavalla vastaanotolla.
Hyvinvointialueet vastaavat nirsevimabin antamisesta 1.8.2024 jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät sitä ole synnytyssairaalassa saaneet.
Vasta-aineen antaminen on alkanut Husin sairaaloissa hyvin. Suurin osa synnytyssairaaloista lähtevistä vauvoista on saanut vasta-aineen kotiinlähtötarkastuksen yhteydessä.
– Vasta-aine antaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakauden ajaksi. On tärkeää suojata vastasyntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat RS-virukselta, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Husin Uudesta lastensairaalasta tiedotteessa .
Alle 12 viikon ikäiset vauvat sairastavat eniten
RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. Epidemian aikana RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla.
RS-virus leviää pisaratartuntana. Viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen.
Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta. Pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.
Suomessa sairaalahoitoon on joutunut RSV-taudin vuoksi vuosittain noin tuhat alle yksivuotiasta lasta. Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla, joista noin 15 prosenttia joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon.