Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden käyttöön tehdään suositukset
THL ja OPH kutsuvat asiaan perehtyneitä ja siitä kiinnostuneita toimijoita mukaan verkostoon avoimella kutsulla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Opetushallitus kokoavat avoimella kutsulla asiantuntijaverkostoa valmistelemaan suosituksia lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön.
Tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat.
Suosituksilla halutaan edistää lasten ja nuorten hyvinvointia, turvallisuutta, mielenterveyttä ja oppimista ottamalla huomioon ympäristön digitaalisuuteen liittyvät haasteet. Työssä hyödynnetään laajasti tutkimusta, kokemustietoa ja asiantuntemusta.
Myönteistä ja kielteistä
– Haluan korostaa, että digitaalisilla laitteilla on sekä myönteisiä että kielteisiä puolia. Lisääntynyt ruutuaika tuo kuitenkin haasteita kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme, siksi on välttämätöntä pohtia ikäystävällisiä suosituksia lasten ja nuorten digitaaliseen mediankäyttöön. Lasten ja nuorten päivään tulisi kuulua myös riittävästi ulkoilua ja liikuntaa sekä unta, sanoo liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (rkp.) tiedotteessa .
THL ja OPH kutsuvat asiaan perehtyneitä ja siitä kiinnostuneita toimijoita yhteistyöhön. Erityisesti mukaan toivotaan valtionhallinnon, alueellisen- ja paikallishallinnon viranomaisia, tutkijoita, järjestöjä ja yrityksiä. Ilmoittautuneista muodostetaan verkosto, joka valmistelee kansalliset suositukset. Työ aloitetaan nuorimpien lapsien suosituksista.
Nyt alkavassa yhteistyössä pureudutaan vapaa-ajan digilaitteiden käyttöön. Kouluaikaisen puhelimen käytön rajoittamiseen liittyvä hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden loppuun mennessä. Sitä valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriö.