Terveydenhuolto

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa epäkohtia Kuopiossa

Haasteita on ollut erityisesti lääkärien ja psykologien saatavuudessa.

Sari Kosonen

Kuopion kaupungille antamassaan valvontapäätöksessä Itä-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti palvelunjärjestäjän huomiota siihen, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin on osoitettava riittävästi voimavaroja.

Päätöksessä todetaan, että terveydenhuollosta vastaavan henkilöstön rakenteen ja määrän on vastattava alueen väestön terveydenhuollon palvelujen tarvetta.

Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluissa haasteita on ollut erityisesti lääkärien ja psykologien saatavuudessa.

Lisäksi aluehallintovirasto kiinnitti huomiota perus- ja erityistason yhteistyöhön.

– Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen tulee muodostaa toiminnallinen kokonaisuus yhdessä erityistason ja erikoissairaanhoidon palvelujen kanssa, toteaa aluehallintoylilääkäri Hanna-Mari Jauhonen avin tiedotteessa.

Lue myös

Kolmantena asiana aluehallintovirasto antoi hallinnollista ohjausta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa tehtävästä hoidon tarpeen arviosta. Arvion tulee toteutua terveydenhuoltolain mukaisesti terveydenhuollon ammattihenkilön toteuttamana.

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen järjestämisen valvonta alkoi vuonna 2020 erityisesti pitkien jonotusaikojen takia. Valvonnan aikana Kuopion kaupunki on purkanut lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen yli kymmenen kuukauden pituiset hoitojonot siten, että hoitoon pääsy perustasolla toteutuu pääsääntöisesti terveydenhuoltolain edellyttämässä kolmen kuukauden määräajassa.

Aluehallintovirasto jatkaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen seurantaa järjestämisvastuun siirryttyä Pohjois-Savon hyvinvointialueelle vuoden alussa.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030