Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit yleistyneet Suomessa nopeasti
Pojilla osuus ylittää selvästi kansainvälisen tason.
Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa nopeasti, alle kymmenen vuoden aikana.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rekisteritietojen mukaan vuonna 2015 noin kolmella prosentilla 7–17-vuotiaista pojista oli ADHD-diagnoosi. Vuonna 2022 määrä oli kasvanut 8,3 prosenttiin.
Tytöillä diagnoosit yleistyivät samalla ajanjaksolla 0,7 prosentista 3,3 prosenttiin.
Suomessa poikien ADHD-diagnoosit ovat merkittävästi kansainvälistä tasoa yleisempiä. Kansainvälisissä tutkimuksissa arvioidaan, että häiriön yleisyys on lapsilla ja nuorilla keskimäärin viisi prosenttia.
Ylilääkäri: Diagnostiikasta uskallettava keskustella
ADHD-diagnoosien yleisyydessä on huomattavan suuria alueellisia eroja. Alakouluikäisillä lapsilla yleisyyden vaihteluväli oli kahdesta kahteenkymmeneen prosenttiin vuonna 2022. Nuorilla se oli hieman pienempi.
Suurin alueellinen vaihteluväli oli 7–12-vuotiailla pojilla: 6–20 prosenttia.
ADHD-diagnoosien yleisyys oli molemmissa ikäryhmissä tytöillä ja pojilla suurinta Itä-Suomessa.
– Pojilla ADHD-diagnoosit ovat siinä määrin yleisiä ja alueelliset erot sen verran suuria, että virhe- ja ylidiagnostiikan mahdollisuudesta on uskallettava keskustella, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä tiedotteessa .
Aalto-Setälän mukaan Suomesta puuttuu järjestelmällinen tieto siitä, mitkä seikat terveydenhuollon käytännöissä tai lasten ja nuorten kasvuympäristöissä voivat selittää isoja alueellisia eroja.
Tilastoraporttiin kootut tiedot ADHD-diagnoosien yleisyydestä perustuvat AvoHilmon ja TerveysHilmon tietoihin. Alustavat tiedot viime vuodelta osoittavat samansuuntaisen kehityksen jatkumista.