Lapsille tapahtuu harvoin potilasvahinkoja
Valtaosa lasten korvatuista potilasvahingoista on lieviä.
Vuosittain Suomessa korvataan runsaat 2 000 potilasvahinkoa. Valtaosa korvattavista vahingoista tapahtuu aikuisille. Alaikäisille tapahtuneita vahinkoja korvataan vuosittain noin 140, mikä on 6 prosenttia kaikista korvattavista vahingoista.
Eniten alaikäisten potilasvahinkoja tapahtuu kliinisessä hoidossa. Näiden vahinkojen osuus on noin 45 prosenttia kaikista alaikäisten potilasvahingoista.
Vajaa kolmannes vahingoista tapahtuu leikkausten yhteydessä ja noin 10 prosenttia hammashoidossa. Lisäksi synnytyksessä tapahtuvia vahinkoja on vuosittain vajaa kymmenen. Vahinkomäärät ovat keskiarvoja vuosilta 2014–2023.
– Potilasvahinkoja tapahtuu useimmin niissä hoitotoimenpiteissä, joita tehdään määrällisesti eniten. Siksi kliininen tutkimus on yleisimmin korvattava toimenpide lapsipotilailla, Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi kertoo tiedotteessa.
Myös kuolemantapauksia vuosittain
Suurin osa alaikäisten korvatuista potilasvahingoista on lieviä. Niistä ei aiheudu joko ollenkaan pysyvää haittaa tai haitta on hyvin lievä. Vuosittain tulee kuitenkin korvattavaksi myös muutamia vakavampia haittoja ja kuolemantapauksia. Suurin osa näistä alaikäisten vakavista vahingoista tapahtuu alle 10-vuotiaille.
– Valtaosa lasten vakavista potilasvahingoista tapahtuu synnytyksen yhteydessä. Muuten vakavat vahingot ovat lapsilla hyvin harvinaisia, Tolvi kertoo.
Potilasturvallisuustyötä tehdään, jotta hoito olisi mahdollisimman turvallista ja laadukasta. Jokainen potilasvahinko tai sen epäily on mahdollisuus tunnistaa järjestelmässä ja osaamisessa olevia puutteita ja korjata niitä.
Tolvi sanoo, että lapsille tapahtuvat vakavat ja pysyvää haittaa aiheuttavat vahingot ovat traagisia yksilön ja perheen kannalta.
– Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että hoidossa havaittuihin epäkohtiin puututaan viipymättä.