Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44127, www.laakarilehti.fi/e44127

Lapsen sairastavuus lisää kaltoinkohtelun riskiä perheissä

Etenkin kuulovamma, fyysinen vamma ja mielenterveysongelmat nousivat esiin väitöstutkimuksessa.

Tiiamari Pennanen

Lapsen sairastavuus lisää kaltoinkohtelun riskiä vanhempien taholta, osoittaa sosiaalityön alan tuore väitöstutkimus.

Suurin todennäköisyys joutua kaltoinkohtelun uhriksi oli lapsilla, jolla oli useita sairauksia. Yksittäisinä sairauksina erityisesti kuulovamma, fyysinen vamma tai mielenterveysongelma lisäsi kaltoinkohtelun todennäköisyyttä.

Näistä kuulovamma lisäsi fyysisen kaltoinkohtelun ja usean kaltoinkohtelun muodon uhriksi joutumisen todennäköisyyttä eniten.

Mielenterveysongelmat puolestaan lisäsivät kaikkien tutkittujen kaltoinkohtelun muotojen todennäköisyyttä.

Väitöskirjatutkijan Piia Seppälän mukaan monisairailla lapsilla on enemmän erityistarpeita, käyttäytymisen haasteita ja sosiaalisia rajoituksia, mitkä lisäävät vanhempien turhautumista ja stressiä. Tämä voi johtaa kaltoinkohteluun.

– Hyvinvointivaltion palveluista ja perheiden tukiohjelmista huolimatta sairauksista kärsivät lapset ovat erityisen haavoittuva ryhmä, jolla on kohonnut riski joutua kaltoinkohdelluksi vanhempien taholta myös Suomessa, Seppälä sanoo tiedotteessa.

Seppälän mukaan resursseja tulisi kohdistaa väestöryhmän auttamiseksi palvelujärjestelmän eri tasoilla.

– Ammattilaisten on tärkeää olla tietoisia lapsen sairauksista yhtenä kaltoinkohtelun riskitekijänä. Varhainen puuttuminen on välttämätöntä, koska pitkään jatkuvat kaltoinkohtelun kokemukset aiheuttavat merkittäviä haittoja myöhäisemmässä elämässä, Seppälä painottaa.

YTM Piia Seppälän sosiaalityön alaan kuuluva väitöskirja Mental and physical violence experienced by children with disabilities and long-term illnesses tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 2.5.2025. 

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030