Lapin hyvinvointialue varautuu vastaamaan itärajan kriisiin
Toistaiseksi rajanylittäjät ovat tarvinneet kiireellistä terveydenhoitoa vain vähän.
Lapin pitkät välimatkat tuovat omat haasteensa Lapin hyvinvointialueelle, joka parhaillaan varautuu itärajan turvapaikanhakijatilanteeseen.
Tähän mennessä rajanylittäjät ovat tarvinneet kiireellistä terveydenhoitoa vain vähän. Viranomaisyhteistyössä kuitenkin varaudutaan erilaisiin tilanteisiin.
– Meidän kannaltamme keskeinen haaste oli jo Sallan osalta se, että pienen paikkakunnan ensihoidon resurssit ovat pienet, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila Lapin hyvinvointialueelta.
Päivystysaikana lähin päivystyspiste on Rovaniemellä, jonne kuljetusmatka on Sallasta 150 kilometriä.
Kun tilanteen polttopiste nyt siirtyi Raja-Jooseppiin, kuljetusmatka yli tuplaantui.
Jos maahantulijoiden joukossa on erikoissairaanhoidon päivystystä tarvitseva potilas, hänet viedään Rovaniemelle, jonne on matkaa 380 kilometriä.
Tässä kohtaa helpotusta tuo Ivalon terveysaseman ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys, joka on 50 kilometrin päässä Raja-Joosepin rajanylityspaikasta.
Huolta ihmisistä ja palvelujärjestelmästä
– Tarkkailemme tilannetta ja sitä, miten ihmismäärät kehittyvät ja joudutaanko ensihoidon valmiutta nostamaan alueellisesti, Taskila sanoo.
Hän ei oikein osaa vastata siihen, kuinka huolissaan on tilanteesta. Sallassa maahantulijoilla havaittiin jonkin verran pinnallisia paleltumia, eivätkä sata kilometriä pohjoisemmassa sijaitsevan Raja-Joosepin olosuhteet ole ainakaan helpommat.
– Tästä on tietenkin yleisinhimillinen huoli. Palvelujärjestelmän kannalta on huoli siitä, ilmeneekö enemmän ensihoidon tarvetta ja miten silloin estämme ambulanssityhjiön syntymisen, Taskila pohtii.
Jos perusterveydenhuollon potilaita tulisi enemmän, se voisi vaikuttaa Ivalon terveysaseman toimintaan.
– Seuraamme tilannetta ja luotamme siihen, että valtiovalta tekee tarvittaessa muutoksia.