Länsi-Pohjassa totutellaan moneen muutokseen
Päivystävien alojen lääkäreiltä vaihtui työnantaja, ja lapsiperheille tuli useammin asiaa Rovaniemelle.
Länsi-Pohjan keskussairaalassa totutellaan moneen uuteen asiaan yhtä aikaa, eikä ainakaan kaikkiin välttämättä kovin hyvillä mielin.
– Varmaan on monenlaista mieltä, mutta arki jatkuu ja potilaita hoidetaan, toteaa akuuttiklinikan ylilääkäri Tapio Åman Länsi-Pohjan keskussairaalasta.
Muutoksia sairaalan toimintaan on tullut monesta eri syystä ja lisää on todennäköisesti edessä loppuvuodesta.
Vuodenvaihteessa päivystävien erikoisalojen lääkärityövoima siirtyi Mehiläinen Länsi-Pohjasta Lapin hyvinvointialueen palkkalistoille. Näitä aloja ovat sisätaudit, kirurgia, anestesiologia, radiologia, naistentaudit ja akuuttiklinikka.
Akuuttiklinikan osalta myös hoitohenkilökunta siirtyi hyvinvointialueen palvelukseen.
Tämä johtui lakimuutoksesta, jonka mukaan näiden toimintojen ulkoistaminen ei enää ollut mahdollista.
Nyt työnantajaa vaihtanut henkilöstö totuttelee uusiin HR-järjestelmiin ja uusiin sähköpostiosoitteisiin. Potilastietojärjestelmät säilyivät ennallaan.
Koskettaa erityisesti lapsiperheitä
Toinen samanaikainen muutos oli synnytysten loppuminen Kemissä vuodenvaihteessa.
Samaan aikaan myös gynekologian ja ortopedian takapäivystykset loppuivat viikonlopuilta. Arkisin ne edelleen jatkuvat.
– Tämä tarkoittaa, että osastohoitoa tarvitsevia potilaita näiltä erikoisaloilta siirtyy Lapin keskussairaalaan, Åman kertoo.
– Lastentautien osastohoito on jatkossa kokonaisuudessaan Lapin keskussairaalassa, 130 kilometrin päässä. Tämä aiheuttaa alueen lapsiperheille tiettyjä haasteita. Sen suuntaista asiakaspalautetta on tullut, Åman sanoo.
Hän huomauttaa, että alueella tavallinen asioimissuunta on Ouluun päin, joten Lapin keskussairaalaan lähtö ei tunnu helpolta.
Yhteistyö Lapin keskussairaalan kanssa on Åmanin mukaan alkanut kohtuullisen hyvin. Kovin montaa potilasta ei vielä ole lähetetty Rovaniemelle. Sen sijaan konsultaatiorumba suuntautuu sinne aiempaa enemmän.
Lisää muutoksia loppuvuodesta
Lisää muutoksia on edessä loppuvuodesta. Lokakuun alusta lukien kullakin hyvinvointialueella saa olla yksi yliopistollinen sairaala tai keskussairaala, jossa ylläpidetään monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä.
Kemiin jää rajattu erikoissairaanhoidon päivystys.
– Se on aivan tuntematon konsepti. Mitä se sitten tarkoittaa?
Åman otaksuu, että ennen syksyä tulee asetuksia, joissa asiaa tarkennetaan.
Hän myöntää, että tällä hetkellä enemmän kuin harmittaa, eniten alueen väestön terveyden ja turvallisuuden puolesta.
– Pakkohan tässä muutoksessa on elää mukana. Olen ollut 16 vuotta päivystyksen ylilääkärinä. Jo silloin, kun tulin tänne kandina ensimmäistä kertaa 1980-luvulla, puhuttiin että tämä sairaala lopetetaan. Vielä me olemme porskuttaneet.