Lääkiksiin aiempaa vähemmän hakijoita
Kokonaishakijamäärissä on 4-5 prosentin lasku kaikissa hakukohteissa, paitsi Helsingin yliopiston ruotsinkielisellä linjalla.
Lääketieteellisten tiedekuntien hakijamäärissä on hieman laskua edellisistä vuosista.
Yksittäisten hakijoiden määrä kaikki tiedekuntiin oli lääketieteen yhteisvalinnassa 6199, kun se oli viime vuonna 6481. Yksittäisten hakijoiden määrä väheni 4,4 prosentilla.
Lääketiede oli ensimmäisenä hakutoiveena näistä 5496 hakijalla.
Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia kertoo, että hakijamäärää voidaan tarkastella kolmella tavalla.
Ensimmäisessä tavassa katsotaan hakukohteeseen hakeneiden kokonaismäärä. Tässä tilastoituvat monta kertaa ne hakijat, jotka ovat hakeneet useampaan lääketieteelliseen tiedekuntaan. Näitä hakijoita oli tänä keväänä 19882. Tämä on noin tuhat vähemmän kuin viime vuonna, ja kokonaishakijamäärässä on vähenemistä 4,5 prosenttia.
Yksittäisiä hakijoita oli kaikkiaan 6199. Tässä laskua on liki 282 hakijan verran.
Kolmas tapa katsoa hakijoiden määrää on kyseisen hakukohteen yhteishaussa ensisijaiseksi hakutoiveeksi asettaneiden määrä. Ensimmäisenä hakutoiveena lääketiede oli 4,2 prosenttia harvemmin. Ensimmäiseksi hakutoiveeksi lääketieteen oli laittanut 5496 hakijaa.
Suosituin joko Itä-Suomi tai Helsinki
Katsottaessa hakijamääriä kaikkien yliopistoihin hakeneiden määrän mukaan, suosituin hakukohde oli Itä-Suomen yliopisto, jonne oli 4111 hakijaa. Tampereelle, Ouluun ja Turkuun oli noin 4000 hakijaa kuhunkin. Helsingin yliopiston suomenkieliselle linjalle oli 3364 hakijaa ja ruotsinkieliselle linjalle 466 hakijaa.
Jos taas hakijamääriä katsotaan lääketieteen yhteisvalinnan sisällä sen mukaan, minkä hakija oli laittanut ylimmäksi hakutoiveeksi, eniten hakijoita oli Helsingin yliopistoon (1861) ja Tampereen yliopistoon (1447).
– Kokonaishakijamäärissä on ollut 4–5 prosentin lasku kaikissa hakukohteissa, paitsi Helsingin yliopiston ruotsinkielisellä linjalla, jossa kasvua oli viisi prosenttia. Tämä tarkoittaa siellä kuitenkin vain 22 lisähakijaa, kertoo Hallia.
Hakijamäärät ovat laskeneet jo useana vuonna: viime vuonna laskua oli 7–8 prosenttia.