Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44181, www.laakarilehti.fi/e44181

Lääkärit Ilman Rajoja: Tilanne Sudanissa katastrofaalinen

Väestöstä 60 prosenttia tarvitsee humanitaarista apua.

Ulla Toikkanen

Sudanissa on käynnissä yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mukaan. Sudanin armeijan (SAF) ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välinen tuhoisa sota on runnellut Sudania kahden vuoden ajan. Eniten sodasta kärsivät ihmiset, jotka joutuvat pommitusten keskelle ja ovat ilman riittävää ruokaa, terveydenhuoltoa sekä muita elintärkeitä peruspalveluita. 

Noin neljäsosa maan asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan. 60 prosenttia maan 50 miljoonasta asukkaasta tarvitsee humanitaarista apua.

– Sodan osapuolet eivät ainoastaan jätä suojelematta siviilejä, vaan he aktiivisesti lisäävät siviilien kärsimystä, sanoo hätäavun koordinaattori Claire San Filippo tiedotteessa.  

Hänen mukaansa kaikkialla Sudanissa on valtavasti kiireellisiä tarpeita. Miljoonat ihmiset ovat lähes täysin ilman humanitaarista apua. Kansainvälinen humanitaarinen järjestelmä ei pysty toimittamaan edes murto-osaa siitä avusta, mitä Sudanissa tarvitaan.

Huhtikuun 2023 jälkeen yli 1,7 miljoonaa ihmistä on hakeutunut sairaaloihin, terveydenhuoltolaitoksiin ja liikkuville klinikoille, joita Lääkärit Ilman Rajoja tukee tai joissa järjestö työskentelee. Yli 320 000 ihmistä on otettu vastaan järjestön päivystyksissä. 

Hyökkäyksiä terveydenhuoltoon

Yli 70 prosenttia sodan koettelemilla alueilla sijaitsevista terveydenhuoltolaitoksista on suljettu tai toiminnassa vain osittain. Tämän vuoksi miljoonat ihmiset ovat jääneet ilman välttämätöntä terveydenhoitoa keskellä yhtä maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. 

Sodan alkamisen jälkeen Lääkärit Ilman Rajoja on dokumentoinut yli 80 väkivaltaista hyökkäystä, jotka ovat kohdistuneet järjestön henkilökuntaan, infrastruktuuriin, ajoneuvoihin ja tarvikkeisiin. Klinikoita on ryöstetty ja tuhottu, lääkkeitä varastettu ja terveydenhuollon työntekijöitä pahoinpidelty, uhkailtu tai tapettu. 

Viimeisen kahden vuoden aikana sekä RSF että SAF ovat toistuvasti pommittaneet umpimähkäisesti tiheään asuttuja alueita. RSF-joukot ja sen liittolaiset ovat käyttäneet systemaattisesti seksuaaliväkivaltaa, sieppauksia, joukkomurhia, avustusten ryöstämistä ja terveydenhuollon tilojen miehittämistä sodankäynnissä. Molemmat osapuolet ovat tuhonneet elintärkeää infrastruktuuria ja estäneet humanitaarisen avun toimittamista. 

Laajalle levinnyt nälänhätä

Nälänhätä julistettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2024 Zamzamin pakolaisleirillä. Sittemmin nälänhätä on levinnyt kymmenelle muulle alueelle. Seitsemäntoista aluetta on nälänhädän partaalla. Sadat tuhannet ihmishenget ovat vaarassa. 

Lääkärit Ilman Rajoja tuki maaliskuussa 2025 rokotuskampanjoita alle kahden vuoden ikäisille lapsille Etelä-Darfurissa. Yli 17 000 lasta tutkittiin rokotusten yhteydessä aliravitsemuksen varalta. 7 prosenttia tutkituista lapsista kärsi välitöntä hoitoa vaativasta akuutista aliravitsemuksesta ja yli kolmasosa akuutista aliravitsemuksesta.

Sudanissa on samanaikaisesti useita terveyshätätiloja. Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut yli 12 000 potilasta, myös lapsia, väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi.

Sudanissa on myös käynnissä yksi maailman pahimmista äitiys- ja lapsiterveyskriiseistä. Monet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemille klinikoille hoitoon hakeutuneet raskaana olevat tai imettävät naiset kärsivät akuutista aliravitsemuksesta.

Lue lisää: Lääkärit ilman rajoja: Humanitaarisen avun tarve Sudanissa on valtava

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030